Neprijetna srečanja z migranti sprožajo varnostne pomisleke v Viču

V zadnjih mesecih se je število ilegalnih migrantov, ki so našli zatočišče v azilnem centru v ljubljanskem predelu Vič, dramatično povečalo. Toda s porastom števila nezakonitih migrantov so se pojavili tudi vse večji varnostni problemi za prebivalce tega območja. Nedavna pričevanja prebivalcev razkrivajo neprijetne izkušnje, ki so postale skoraj vsakodnevna realnost.

En izmed prebivalcev Viča je svojo izkušnjo delil na Facebooku, kjer je opisal, kako je bil nedavno priča nepričakovanemu obisku azilanta. Ponoči ob 2. uri je ilegalni migrant vdrl v njegovo stanovanje skozi slabo vzdrževana vrata. V krajšem času mu je ukradel telefon, uro in nekaj drugih dragocenosti. Sreča je bila na strani gospoda, saj ga je kraja zbudila iz spanca, kar mu je omogočilo, da se je prebudil in storilca prijel za lase na stopnicah. Kljub temu mu ure ni uspelo rešiti iz rok nepridiprava.

Žal to ni bila edina neprijetna izkušnja, ki so jo doživeli prebivalci Viča. Le dan pozneje so postali tarča skupine azilantov, ki so skušali vlomiti v več hiš na isti ulici hkrati. “Zdi se, da je bila ta napad organizirana akcija, saj jih je kamera posnela,” je povedal eden izmed prebivalcev, ki je bil priča incidentu.

Situacija na Viču postaja vse bolj napeta, saj se prebivalci soočajo s strahom in občutkom ogroženosti. Poleg tega narašča tudi število kaznivih dejanj, za katera je težko ugotoviti, kdo so storilci. Prebivalci opozarjajo na nevzdržne varnostne razmere in pozivajo k ukrepom za zaščito svojega okolja.

Vlada pa namerava še povečati kapaciteto azilnega centra v Viču s širitvijo, kar sproža zaskrbljenost med prebivalci. Poznavalci opozarjajo, da bo to pomenilo dodatne stroške za državo in več težav, ki jih prinašajo ilegalni migranti. Vse bolj se zdi, da je varnost Viča ogrožena, in prebivalci zahtevajo ukrepanje, da bi se te težave rešile, ne pa še povečale.

vir; Foto: Freepik (fotografija je simbolna); Portal24