Netanjahu: Borili se bomo z nohti, če bo treba

Benjamin Netanjahu [Foto: Zajem zaslona]

Netanjahu: Borili se bomo z nohti, če bo treba

V četrtek je izraelski premier Benjamin Netanjahu ponovno izrazil svojo neomajno pripravljenost, da Izrael nadaljuje svojo vojaško ofenzivo v Gazi, kljub jasni grožnji Združenih držav Amerike, da bodo omejile dobavo nekaterih vrst orožja. Izjava je prišla v kontekstu, ko je ameriški predsednik Joe Biden Izrael pozval, naj se vzdrži nadaljnjih operacij v mestu Rafa v južni Gazi, kjer bi lahko nadaljnje vojaške akcije poslabšale že tako hudo humanitarno krizo.

Rafah, mesto, ki ga je v zadnjih tednih večkrat omenjal tudi Netanyahu, predstavlja eno od ključnih točk v trenutnih izraelsko-palestinskih spopadih. V mestu trenutno prebiva približno 1,3 milijona Palestincev, kar predstavlja več kot polovico prebivalstva Gaze. Prav tako je Rafah središče humanitarnih operacij, ki so ta teden utrpele dodaten udarec s zaprtjem dveh glavnih prehodov v Gazo.

Netanjahu je v izjavi zatrdil, da Izrael ne bo okleval, “stati sam”, če bo potrebno, čeprav upa, da lahko premosti trenutne razlike z ZDA. “Če bo treba, se bomo borili z nohti. Imamo pa veliko več kot nohte,” je dejal premier, ki s tem kaže na odločnost svoje vlade nadaljevati vojaške akcije, kljub mednarodnim pritiskom.

Eskalacija bo poglobila humanitarno krizo

Tudi ameriški pristop je bil podrobneje osvetljen. Predsednik Biden je v sredo izjavil, da ZDA ne bodo zagotovile ofenzivnega orožja za izraelsko ofenzivo v Rafah, kar je znak naraščajočega pritiska na izraelsko vlado. Odločitev je prišla ob sočasnih prizadevanjih ZDA, Katarja in Egipta, da bi posredovali prekinitev ognja in izpustitev talcev, ki jih je Hamas zajel v napadu 7. oktobra, s čimer je bila sprožena trenutna vojna.

Na notranjepolitični ravni pa je Netanjahujevo stališče naletelo na podporo znotraj njegove koalicije, zlasti pri skrajno desničarskem ministru za nacionalno varnost Itamarju Ben-Gvirju in drugih ultranacionalističnih članih, ki zagovarjajo obsežno operacijo v Rafahu. Njihova retorika je še dodatno zaostrovala odnose z ameriškim vodstvom, še posebej po provokativnih izjavah Ben-Gvirja na socialnih omrežjih.

Humanitarne organizacije in Združeni narodi opozarjajo, da bi nadaljnja eskalacija konflikta v Rafi lahko poglobila že obstoječo krizo, saj večina od 2,3 milijona Palestincev v Gazi trpi zaradi pomanjkanja hrane, severni del ozemlja pa že doživlja “popolno lakoto”. Tako se mednarodna skupnost sooča z vse večjim izzivom, kako rešiti razmere, ne da bi pri tem prišlo do nadaljnjega stopnjevanja nasilja.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Zajem zaslona