Netanjahu: Izrael bo nadaljeval operacije v Rafi v Gazi

ByA.K.

17. marca, 2024 , , , , ,
Benjamin Netanjahu [Foto: Zajem zaslona]

Netanjahu: Izrael bo nadaljeval operacije v Rafi v Gazi

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v nedeljo odločno zavrnil mednarodni pritisk in napovedal nadaljevanje vojaške kampanje proti Hamasu v Gazi, kljub opozorilom humanitarnih agencij o grozeči lakoti v tem območju. Govoril je na seji vlade, kjer je izpostavil, da bo Izrael začel operacije v Rafi, zadnjem relativno varnem mestu v Gazi, ki je po več kot petih mesecih vojne postalo zatočišče za več kot milijon razseljenih ljudi. Netanjahujeva napoved prihaja kljub večkratnim pozivom izraelskih zaveznikov, naj se izogne napadov na Rafo, in opozorilom nemškega kanclerja Olafa Scholza, da bi takšna akcija lahko škodila regionalnemu miru.

Netanjahu je kritično odgovoril na pritiske zaveznikov, izpostavil zgodovinske tragedije, kot je pokol Judov 7. oktobra, ki ga je označil za najgrozljivejšega po holokavstu, in zagovarjal pravico Izraela do samoobrambe pred napadi Hamasa. Kljub temu je zagotovil, da obstaja načrt za evakuacijo civilistov iz Rafe, čeprav so humanitarne agencije in zavezniki glede tega skeptični.

Situacija v Gazi je težka

Situacija v Gazi je postala izjemno težka, saj so izraelski zračni in kopenski napadi po navedbah humanitarnih agencij povzročili smrt več kot 31.600 ljudi, medtem ko je večina prebivalstva prisiljena zapustiti svoje domove. Kljub temu pa so se nadaljevala prizadevanja za dosego dolgotrajne prekinitve ognja, pri čemer naj bi se vodja izraelske obveščevalne agencije Mosad pridružil delegaciji na pogajanjih s katarskimi, egiptovskimi in ameriškimi posredniki.

Hamas je predstavil nov predlog za prekinitev ognja, ki vključuje izmenjavo izraelskih talcev za palestinske ujetnike. Izraelski varnostni kabinet bo predlog razpravljal, preden delegacija odide na pogajanja. Kljub temu, da Netanjahu meni, da so zahteve Hamasa nerealne, nekateri vidiki novega predloga kažejo na možnost dogovora.

Medtem ko se pogajanja nadaljujejo, so v severno Gazo prispeli tovornjaki z moko, namenjeni razdelitvi pomoči območjem, ki je niso prejela štiri mesece. Konvoj 12 tovornjakov je prinesel nujno potrebne zaloge, s čimer so se začeli naslavljati nekateri od najbolj perečih humanitarnih izzivov. Humanitarne agencije pa še vedno opozarjajo na resnost razmer, saj poročajo o otrocih, ki umirajo zaradi podhranjenosti in dehidracije.

Netanjahu je Schumerjev poziv k novim volitvam označil kot “popolnoma neprimeren”

V nedeljskem intervjuju za CNN je izraelski premier Benjamin Netanjahu ostro kritiziral govor ameriškega senatorja Chucka Schumerja, ki je izrazil podporo novim volitvam v Izraelu. Schumer, ki velja za dolgoletnega podpornika Izraela in najvišjega judovskega izvoljenega uradnika v ZDA, je svoje pripombe podal v četrtek v senatu. Schumer je Netanjahuja izpostavil kot oviro za mir.

Netanjahu je Schumerjev poziv k novim volitvam označil kot “popolnoma neprimeren”. Netanjahu je poudaril, da je neprimerno vmešavati se v notranje zadeve sestrskih demokracij z namenom zamenjave izvoljenega vodstva. Ta izjava odraža globoko nesoglasje med izraelskim premierjem in delom ameriške politike, ki išče nove poti za dosego miru v regiji.

Schumerjev govor je prišel v času naraščajočega razočaranja v Washingtonu zaradi Netanjahujevega vodenja, zlasti njegovega pristopa do vojne v Gazi in nezmožnosti zaščite palestinskih civilistov ter omogočanja humanitarne pomoči. Kritike ameriške podpore Izraelu so se povečale zaradi velikega števila smrtnih žrtev in humanitarne krize v Gazi.

Schumerjev poziv k miru in dvo-državni rešitvi

Senator Schumer je izrazil mnenje, da bi bila zavrnitev dvo-državne rešitve s strani Izraela “huda napaka”. Pozval je k intenziviranju prizadevanj za prekinitev ognja, osvoboditev talcev in zagotovitev pomoči Gazijcem, kar odraža željo po bolj uravnoteženem pristopu k reševanju konflikta.

Medtem ko je predsednik Joe Biden označil Schumerjeve pripombe za “dober govor”, ki odraža pomisleke mnogih Američanov, je tiskovni predstavnik Bele hiše John Kirby poudaril, da ZDA spoštujejo izraelsko suverenost in odločitve o notranji politiki. Po drugi strani je republikanski kongresnik Michael McCaul kritiziral Schumerjev govor kot “zelo neprimeren”.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Zajem zaslona