Netanjahu: Izrael ne namerava osvojiti, okupirati ali neposredno upravljati Gaze po vojni s Hamasom

ByA.K.

10. novembra, 2023 , , , ,
Izraelska vojska Foto: IDF XIzraelska vojska, IDF X

Netanjahu: Izrael ne namerava osvojiti, okupirati ali neposredno upravljati Gaze po vojni s Hamasom

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je povedal, da Izrael ne namerava osvojiti, okupirati ali neposredno upravljati Gaze po vojni proti Hamasu. Pri tem je predsednik poudaril, da bi bila za vstop v palestinsko enklavo potrebna “verodostojna sila”, če bi bilo to potrebno za preprečevanje pojavljanja militantnih groženj. Izjave so sprožile odpor Združenih držav, glavne zaveznice Izraela.

Washington je jasno povedal, da nasprotuje izraelski povojni okupaciji Gaze, ki je sledila izraelskemu bombardiranju za uničenje vodstva Hamasa v enklavi. To bombardiranje se je zgodilo po napadih militantov na južne izraelske skupnosti 7. oktobra, ki so po mnenju Izraela zahtevali veliko civilnih žrtev.

Netanjahu je v intervjuju za ameriško televizijo Fox News dejal, da Izrael ne želi prevzeti trajne nadzora nad Gazo, temveč želi videti oblikovanje civilne vlade v regiji. Kljub temu pa poudarja potrebo po “verodostojni sili,” ki bi lahko vstopila v Gazo, če bi to bilo potrebno, in preprečila morebitne nove grožnje, podobne tistim, ki jih predstavlja Hamas.

Vojna v Gazi je povzročila veliko človeško trpljenje, z več kot 10.800 Palestinci mrtvimi in hudimi humanitarnimi težavami, vključno z omejenim dostopom do osnovnih potreb in preobremenjenim zdravstvenim sistemom.

Ameriški uradniki podpirajo vrnitev Palestinske oblasti (PA) v Gazo, vendar poudarjajo potrebo po politični rešitvi, ki bi končala izraelsko okupacijo tega območja, ki ga je Izrael zasedel leta 1967 med vojno na Bližnjem vzhodu. Palestinski premier Mohammad Shtayyeh je izrazil stališče, da se PA ne bo vrnila v Gazo, če to pomeni, da bi bili pod izraelskim nadzorom.

vir

Foto: IDF X

Portal24