Netanjahu načrtuje ponovni prevzem nadzora nad mejo Gaze z Egiptom

ByA.K.

31. decembra, 2023 , , , ,
Foto: Benjamin Netanjahu XFoto: Netanjahu X

Netanjahu načrtuje ponovni prevzem nadzora nad mejo Gaze z Egiptom

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v soboto napovedal načrt za ponovni prevzem nadzora nad tamponskim območjem filadelfijskega koridorja, ki teče ob meji Gaze z Egiptom. Ta poteza bi razširila izraelsko misijo za nevtralizacijo palestinskega gibanja Hamasa v že več mesecev trajajočem konfliktu.

“Vojna je na vrhuncu,” je dejal Netanjahu. Prav tako je opozoril na spopade, ki so se začeli 7. oktobra. V tem času je Hamas s svojimi zavezniki prekoračil mejo v Izraelu, pri tem pa ubil 1200 ljudi in zajel 240 talcev.

Netanjahu je izrazil trdno stališče, da mora tamponsko območje filadelfijskega koridorja ostati pod izraelskim nadzorom, saj meni, da noben drug dogovor ne bi zagotovil potrebne demilitarizacije. Čeprav premier ni dal podrobnejših pojasnil o načrtih, bi to de facto pomenilo preobrat izraelskega umika iz Gaze leta 2005, ko je enklava prešla pod oblast Hamasa.

Netanjahujeve izjave so sledile obsežnemu izraelskemu napadu v Gazi po Hamasovem oktobrskem presenetljivem vdoru. V tej ofenzivi je bilo razseljenih skoraj vseh 2,3 milijona prebivalcev Gaze, pri čemer je bilo veliko civilnih žrtev.

Sobotni napadi

Med sobotnimi spopadi so bila prizadeta območja al-Bureij, Nuseirat, Maghazi in Khan Younis v osrednji in južni Gazi. Medtem pa so mediji Hamasa poročali o smrti visokega člana skupine Abdel-Fattah Maali v izraelskem napadu. Maali, doma s Zahodnega brega, je bil izgnan v Gazo leta 2011 in ni jasno, kdaj je bil ubit.

Konflikt med Izraelom in Hamasom v Gazi je sprožil skrb za razširitev napetosti v regiji, vključno z morebitnim vključenjem skupin, ki jih podpira Iran, v Libanonu, Iraku, Siriji in Jemnu, ki so bile vpleteni v spopade z Izraelom in njegovim zaveznikom ZDA ali so tarčale trgovske ladje.

Izrael pravi, da napreduje pri uničevanju infrastrukture Hamasa, vključno s tuneli v lasti vodje Hamasa za Gazo, Yahya Sinwarja. Izraelske enote so napadle tudi poveljstvo vojaške obveščevalne službe Hamas in poveljniški center Islamskega džihada v Khan Younisu ter uničile tarče, vključno z livarno orožja.

Hamas in Islamski džihad, ki sta oba izrazila sovražnost do Izraela, trdita, da so njihovi borci v sobotnih napadih uničili in poškodovali več izraelskih tankov in vojaških prevoznikov. Izvajali so tudi minometne napade na izraelske sile v Khan Younisu in Al-Bureiju, pa tudi na severu Gaze.

ZDA pritiskajo na Izrael, da bi zmanjšale obseg vojaških operacij in se osredotočile na tarčne napade proti voditeljem Hamasa, ter končale tisto, kar je predsednik Joe Biden opisal kot “neselektivno granatiranje”. Izrael vztraja, da je Hamas odgovoren za ogrožanje civilistov, saj jih uporablja kot žive ščite, medtem ko Hamas to zanika.

vir; Foto: Benjamin Netanjahu X; Portal24