Netanjahu po raketnem napadu na Izrael: Odgovorili bomo na vsak napad

Netanjahu po raketnem napadu na Izrael: Odgovorili bomo na vsak napad

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je nekaj ur po tem, ko je bilo iz Libanona na sever Izraela izstreljenih več kot 30 raket, za kar je izraelska vojska krivdo pripisala palestinskemu militantnemu gibanju Hamas, napovedal vojaški odgovor na napade.

“Udarili bomo na naše sovražnike, plačali bodo za vsak napad,” je dejal Netanjahu na začetku seje varnostnega kabineta v kratkem videu, objavljenem iz njegovega urada.

Iz Libanona je bilo izstreljenih več kot 30 raket

Iz Libanona je bilo na izraelsko ozemlje včeraj izstreljenih približno trideset raket, ki so ranile eno osebo in povzročile gmotno škodo. Izraelska policija je dan prej nasilno vdrla v mošejo Al Aksa v Jeruzalemu, da bi pregnala Palestince, ki so se tam zabarikadirali s kamenjem in petardami, ki so jih med vdorom metali v policijo. Al Aksa v Jeruzalemu je tretji najsvetejši kraj islama.

“Nimamo namena spreminjati statusa quo na Tempeljskem griču. Pozivamo k umiritvi razmer in odločno bomo ukrepali proti skrajnežem, ki so se zatekli k nasilju na tem mestu, najsvetejšem kraju judovstva,” je dejal Netanjahu.

Izraelska vojska krivi Hamas

Izraelska vojska je palestinsko militantno skupino Hamas obtožila, da je iz južnega Libanona izstrelila več deset raket na severni Izrael.

Povedal je, da so večino od 34 raket prestregli. Šest jih je zadelo izraelsko ozemlje in povzročilo škodo na zgradbah. En moški je bil po besedah ​​zdravnikov lažje ranjen od šrapnela.

Hamas je sporočil, da o tem, kdo je izstrelil rakete. Gre za največji posamični raketni napad iz Libanona v zadnjih 17 letih nima informacij.  

Naraščanje napetosti v regiji

Zadnji incident se je zgodil v času resnega stopnjevanja napetosti. Regija je bila ogorčena nad obnašanjem izraelske policije, ki je vdrla v mošejo al Aksa v Jeruzalemu. Zadnji dve noči, so s Palestini v notranjosti mošeje izbruhnili siloviti spopadi.

Palestinski militanti na območju Gaze, ki je pod nadzorom Hamasa, so v istem na Izrael obdobju izstrelili 25 raket. Izraelska vojska pa je v odgovor izvedla zračne napade.

vir Foto: Wikimedia