Netanjahu prispel v London, pričakali so ga protestniki

Izraelski premier Benjamin Netanjahu se je v Londonu srečal z britanskim kolegom Rishijem Sunakom. V Izraelu se medtem nadaljujejo protesti zaradi njegove reforme pravosodja. Kritiki menijo, da reforma vodi državo proti avtokraciji. Pred Downing Streetom je bilo slišati glasne vzklike “sramota” v hebrejščini, protestniki pa so mahali z izraelskimi zastavami in nosili plakate, na katerih je pisalo, da želijo rešiti izraelsko demokracijo.

Na plakatu enega od protestnikov je pisalo, da je Netanjahu diktator na begu. Njegova koalicija je potrdila zakon, ki bi ga zaščitil pred razglasitvijo za neprimernega za vladanje. Kritiki menijo, da je zakon ukrojen tako, da ga ščiti pred sojenji zaradi korupcije.

Netanjahu se bo srečal tudi z britanskim notranjim ministrom

Iz Netanjahujevega urada so sporočili, da pričakujejo, da se bosta z britanskim premierjem osredotočila na iransko vprašanje v poskusu oblikovanja enotne mednarodne fronte proti Iranu, da bi zaustavili njegov jedrski program.

“Pogovarjala naj bi se tudi o krepitvi strateških vezi med Izraelom in Združenim kraljestvom ter povečanju varnostnega in obveščevalnega sodelovanja,” je zapisano v izjavi. Izraelski voditelj se bo srečal tudi z notranjo ministrico Suello Braverman. Razpravljala naj bi o izzivu svetovnega terorizma, so dodali v izjavi.

V Izraelu je promet na glavnih cestah oviran, med protesti, ki so v zadnjih tednih zajeli državo, pa so izbruhnili tudi spopadi s policijo. Po vrsti škandalov, v katere so bili vpleteni njegovi bogati sodelavci, Netanjahuju sodijo zaradi goljufije, zlorabe zaupanja in podkupovanja. Krivdo zanika. Kritiki pravijo, da njegova vlada, narod vleče narod proti avtoritarizmu in razgrajuje sistem zavor in ravnotežij.

vir Foto: Izraelski premier Twitter