Netanjahu umaknil razrešitev obrambnega ministra

ByAna Koren

11. aprila, 2023 ,

Netanjahu umaknil razrešitev obrambnega ministra

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je razrešitev obrambnega ministra Yoava Gallanta, kot odgovor na množične proteste, ki so izbruhnili po Gallantovi odstavitvi prejšnji mesec, umaknil. Sodelovali bomo pri varnosti Izraela, je dejal Netanjahu v Tel Avivu. Gallant je član Netanjahujevega Likuda, največje stranke v koalicijski vladi šestih strank.

Netanyahu je Gallanta, potem ko je obrambni minister pozval k ustavitvi vladnih kontroverznih pravosodnih reform, namreč odstavil.

Sledili so ulični protesti. Opozicija je potezo glede na trenutne negotove varnostne razmere v državi kritizirala in jo označila za neprofesionalno.

“Soočamo se s terorističnim napadom”

Netanjahu je dejal, da se Izrael sooča s terorističnim napadom. Vlado predhodnika Yaira Lapida pa je obtožil, da spodkopava varnostno politiko. Pri tem je mislil na sporazum o izraelski morski meji z Libanonom, ki ga je Lapidova vlada podpisala oktobra. Netanjahu je sporazum označil za dogovor z radikalno islamistično milico Hezbolah.

Netanjahu je obljubil, da bo ponovno vzpostavil varnost Izraela. Sirsko vlado Bašarja al Asada je posvaril, da bo “plačala visoko ceno” za morebitne nadaljnje raketne napade na Izrael. Izrael ne bo dovolil islamistični palestinski organizaciji Hamas, da tam postavi svojo infrastrukturo, je dejal.

Rakete so v četrtek zadele Izrael iz Libanona.

Netanjahu je tudi obljubil nadaljevanje pravosodnih reform svoje vlade in dodal, da si bo prizadeval za široko soglasje in zagotovil pravice manjšin. Aktualna izraelska vlada, ki je mandat prevzela konec lanskega leta, velja za najbolj desno v izraelski zgodovini.

vir Foto: Wikimedia