Netanjahu zavrnil prošnjo ameriškega predsednika Joeja Bidna

Gaza Izrael [Foto: Zajem zaslona YT/PBS News]

Netanjahu zavrnil prošnjo ameriškega predsednika Joeja Bidna

Izraelski premier Benjamin Netanjahu zavrnil prošnjo ameriškega predsednika Joeja Bidna, da opusti načrtovani kopenski napad na Rafo, kljub temu da predstavlja zadnje zatočišče za več kot milijon razseljenih ljudi v Gazi. Netanjahu je v izjavi parlamentarcem pojasnil, da je Bidnu jasno povedal, da je Izrael odločen dokončati uničenje brigad Hamasa v Rafi, saj verjame, da je to edini način za doseganje vojaških ciljev. Ta odločitev je prišla po pogovoru voditeljev, med katerim je Jake Sullivan, svetovalec Bele hiše za nacionalno varnost, opozoril, da Washington kopenski napad smatra za napako in verjame, da bi Izrael lahko dosegel svoje cilje na alternativne načine.

V luči teh dogodkov je ZDA sprožila novo diplomatsko pobudo za prekinitev ognja, ki si prizadeva osvoboditi preostale talce, jih je več kot 100, ter omogočiti večjo humanitarno pomoč in preprečiti lakoto med prebivalstvom Gaze. Glavni državni sekretar Antony Blinken je napovedal obisk na Bližnjem vzhodu, da bi z voditeljema Egipta in Savdske Arabije razpravljal o možnostih za dosego trajnega miru. Zanimivo je, da Blinken zaenkrat ni napovedal obiska v Izraelu, kar je vzbudilo dodatna vprašanja o stanju ameriško-izraelskih odnosov.

Izpuščenih je okoli 100 talcev

Po uradnih podatkih Hamasovega ministrstva za zdravje je izraelska ofenziva v Gazi zahtevala skoraj 32.000 življenj, številko, ki ji Izrael ostro nasprotuje. Izrael trdi, da Hamas v svojih poročilih ne upošteva števila mrtvih borcev. Ta vojna je izbruhnila po krvavem napadu Hamasa na vasi in kibuce v južnem Izraelu ter na glasbeni festival, ki je terjal okoli 1200 človeških življenj, poleg tega pa je bilo ugrabljenih 253 ljudi. Med občasnimi prekinitvami ognja je Hamas izpustil približno 100 talcev v zameno za palestinske zapornike. Več kot 100 ljudi, vključno z ženskami in otroki, je še vedno v ujetništvu.

Pogajanja o prekinitvi ognja, ki naj bi se ta teden nadaljevala v Katarju, obetajo šesttedensko premirje, v okviru katerega naj bi Hamas izpustil 40 talcev v zameno za palestinske zapornike. Kljub temu Hamas vztraja na širšem načrtu za končanje vojne, kar povečuje negotovost glede prihodnosti regije. ZDA so medtem potrdile, da je Izrael v natančnih napadih uspel ubiti enega ključnih voditeljev Hamasa, kar dodatno nakazuje na intenzivnost trenutnih operacij.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Zajem zaslona