Netflix bo po padcu naročnikov morda bolj izbirčen pri izbiri projektov [Jane Campion]

Z oskarjem nagrajena filmska ustvarjalka Jane Campion pravi, da se boji, da bo Netflix v prihodnje bolj izbirčen pri financiranju projektov. To pa zato, ker se je število njihovih naročnikov znatno zmanjšalo.

V pogovoru za BBC je režiserka povedala, da njenega najnovejšega filma The Power of the Dog ne bi bilo mogoče posneti brez podpore Netflixa.

Podjetje je po pandemiji izgubilo več kot 200.000 naročnikov, cena delnic je padla in zmanjšalo se je število zaposlenih.

Po poročanju časopisa The Hollywood Reporter se želi Netflix zdaj osredotočiti na ustvarjanje večjih in boljših filmov v manjši količini.

Campion pravi: “Mislim, da bodo bolj izbirčni pri drugih projektih. Ali pa, kar je žalostno, ne bodo tvegali z ljudmi, ki še niso uveljavljeni.”

Čeprav meni, da bo Netflix v prihodnje morda bolj previden pri financiranju, je Campionova prepričana, da bodo še vedno vlagali v njeno delo.

“Trenutno se mi zdi, da jim pri mojem projektu ne bi bilo težko česa spremeniti ali odobriti kakšne nove ideje. To zato, ker sem z njimi vzpostavila odnos in so mi zato tudi zvesti.”

Na poročila, da ji je Netflix za snemanje filma The Power of the Dog ponudil proračun v višini 30 milijonov dolarjev, odgovarja s smehom. “Niso mi ponudili toliko, bi bilo pa zelo lepo. Vseeno brez njih film ne bi mogel nastati, saj smo projekt predlagali tudi drugim. V proračunu smo predvideli stroške in edini, ki je bil pripravljen iti v to smer, je bil Netflix.”

Campion se prvič odzove diplomatsko

Igralci in ekipa filma The Power of the Dog, v katerem je igral Benedict Cumberbatch, so prejeli več deset nagrad po vsem svetu. Med drugim tudi nagrado Bafta za najboljši film. Film je bil nominiran tudi za 12 oskarjev, vendar je prejel le enega. Campionova ga je prejela za najboljšo režijo. V tekmi za najboljši film je izgubil proti drami Coda.

“Pri Akademiji se je zdelo, da je drama Coda resnično osvojila srca ljudi. Film je bil lažje razumljiv in zelo sem vesela zanje.”

Campionova se je z BBC-jem pogovarjala pred dogodkom ob 200. obletnici smrti romantičnega pesnika Percyja Byssheja Shelleyja. Star je bil le 29 let, ko je 8. julija 1822 utonil, ko se je njegov čoln prevrnil ob obali Italije.

Ob obletnici je potekalo posebno svetovno branje njegove zadnje, nedokončane pesmi Triumf življenja. Bralo jo bo 26 različnih ljudi z vsega sveta, Campion je recitirala uvodne verze.

68-letna Campionova pravi, da ji te besede niso šle zlahka iz ust. In to kljub številnim uspehom. Med drugim je kot prva ženska režiserka prejela zlato palmo na filmskem festivalu v Cannesu za film Klavir.

Naslednja generacija

The Power of the Dog je bil Campionin prvi celovečerni film po več kot desetih letih. Pravi, da trenutno ne namerava ustvariti še enega. Namesto tega se želi osredotočiti na pop-up filmsko šolo, ki jo je ustanovila v Wellingtonu na Novi Zelandiji.

Za sodelovanje ne rabite nobenega priviligiranega ozadja in ni treba plačati nobenih pristojbin, je brezplačno. Poleg tega ste za udeležbo celo plačani. Zato upajo, da bodo na tak način ustvarili pogoje, da se v šoli res lahko razvijejo najboljši talenti.

Trenutno čuti željo, da se mora oddolžiti naslednji generaciji. Zdi se ji, da je izobraževanje v današnjih časih res grozno. Ni dovolj sredstev.

“Kako naj ljudje dobijo priložnost? Če imam moč, da kaj storim, kar se mi zdi da imam, bi vsaj nekaj rada spremenila.”

Vir: BBC

Komentar: