Neto minimalna plača januarja višja za 100 evrov

ByA.K.

3. januarja, 2023

Neto minimalna plača januarja višja za 100 evrov

Neto minimalna plača se bo januarja povečala za okrog 100 evrov, kar je največji skok v zadnjih desetih letih. Sorazmerno se bo povečala tudi minimalna urna postavka za začasno in občasno delo dijakov, študentov in upokojencev.

Minimalna plača letos znaša 1074,43 evra bruto, kar znaša v primeru samske osebe približno 778 evrov neto. Skladno z obstoječim Zakonom o minimalni plači mora biti znesek minimalne plače določen v višini, ki ne sme biti nižja od 120 in ne višja od 140 odstotkov izračunanih minimalnih življenjskih stroškov.

Upoštevaje tudi rast cen življenjskih potrebščin, gibanje plač, gospodarske razmere oziroma gospodarsko rast in gibanje zaposlenosti. Minimalni življenjski stroški, izračunani v letošnjem oktobru, znašajo 669,83 evra.

Vir: Slovenske novice Foto: Pexels

Minister Mesec: Minimalna plača bo višja za 100 evrov neto

Minimalna plača se bo zvišala za 100 evrov neto na mesec, je na novinarski konferenci vlade dejal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. “Gre za najvišji skok minimalne plače v zadnjem desetletju,” je pojasnil minister.

Minimalna plača se bo zvišala glede na gibanja, ki se kažejo v gospodarstvu, je po seji vlade dejal minister Luka Mesec. Zvišanje minimalne plače je seštevek treh učinkov.

Prvi učinek je davčna reforma, ki bo začela veljati 1. januarja 2023. Kot drugo je na dvig minimalne plače vplival nov izračun minimalnih življenjskih stroškov, ki je bil opravljen v oktobru, in kot tretje, inflacija… več tukaj.