Neuradno: Grah Whatmough na Delovnem in socialnem sodišču premagal RTV Slovenija

Andrej Grah Whatmough [Foto: Zajem zaslona]

Neuradno: Grah Whatmough na Delovnem in socialnem sodišču premagal RTV Slovenija

Grah Whatmough naj bi na Delovnem in socialnem sodišču dosegel pomembno zmago v pravdnem postopku proti RTV Slovenija. Sodišče je, kot sklicujoč se na neuradne informacije poroča Bojan Požar, razsodilo, da je (bil) sklep o razrešitvi Whatmougha nezakonit, s čimer je prenehalo njegovo delovno razmerje z nacionalno radiotelevizijo, nezakonit.

Spomnimo…

Sporna razrešitev: Andrej Grah Whatmough pravico išče na sodišču

Osemintridesetletni finančni pravnik Andrej Grah Whatmough se ni sprijaznil z razrešitvijo s položaja v. d. generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija (RTVS). Potem ko ga je svet tega javnega zavoda avgusta lani odstavil zaradi velikih izgub in drugih očitkov, Whatmough vztraja v svojem boju za pravico na sodišču.

Whatmough je bil v vlogi generalnega direktorja RTVS dve leti in pol, preden je bil razrešen z 12 glasovi za od sedemnajstih. Glavni razlog za njegovo razrešitev so bile izgube v višini devetih milijonov evrov, ki so se nakopičile pod njegovim vodstvom. Poleg tega so mu očitali tudi prodajo delnic podjetja Eutelsat in zapravljanje denarja za nepotrebne stvari, kot so grafike za pisarne v vrednosti 37.700 evrov. Tudi ministrstvo za kulturo je ugotovilo neskladje v njegovem ravnanju s sredstvi… več tukaj.

EU poslanci: Gre pri “depolitizaciji” RTV za podporo Bruslja ali ne?

Odločitev Ustavnega sodišča, ki ga vodi dr. Matej Accetto, da se izvajanje zakona o RTV več ne zadržuje, čeprav o njegovi morebitni neustavnosti še ni presodilo, dobiva velik odmev tudi v evropskem parlamentu. Posledice doma so namreč dramatične, če ne celo tragične za slovensko družbo in njeno mlado demokracijo.

Dogaja se točno to, na kar so opozarjali številni vidni predstavniki slovenske družbe. “Depolitizacija”, “očiščenje”, “osvežitev”, ipd. izrazi so postali družbena normala. Samoizpraševanje v smislu: “Kaj je zagrešila Valentina Plaskan, da jo naši menjajo?” le potrjuje obupno nizko stanje zavedanja o tem, kam slovenska barka demokracije pluje oz. bolje rečeno, tone. Da gre v primeru RTV za načrtno in koordinirano akcijo, ki presega meje Slovenije, je jasno že nekaj časa. Ne gre samo za uspešne solo agitacije nekega aktivista Marcela Stefančiča, novinarke RTV Helene Milinković ali poslanke Mojce Šetinc Pašek ob podpori predsednice Državnega zbora Urške Klakočar Zupančič, kot bi nekateri radi verjeli… več tukaj.

Portal24; Foto: Zajem zaslona