V zgodovinskem trenutku za znanost in tehnologijo je Elon Musk, ustanovitelj Neuralinka in vrhunski tehnološki inovator, razkril, da je njegovo podjetje doseglo prelomnico v razvoju revolucionarnega čipa za možgane. V izjavi za javnost je Musk navedel, da so začetni rezultati izjemno obetavni, saj so uspešno vsadili brezžični čip v človeške možgane, pri čemer je bolnik dobro okreval. Dosežek označuje velik korak naprej v prizadevanjih Neuralinka, da bi povezal človeške možgane z računalniki in pomagal pri reševanju zapletenih nevroloških stanj.

Podobne naprave so že v uporabi pri nekaterih konkurenčnih podjetjih, vendar je Neuralink zdaj na čelu tehnološkega napredka v tej panogi. BBC News je za komentar povprašal tako Neuralink kot ameriški zdravstveni regulator, Food and Drug Administration (FDA).

Testiranje čipa na ljudeh

Neuralink je maja lani pridobil ključno dovoljenje FDA za testiranje čipa na ljudeh, kar je bil pomemben mejnik. To je omogočilo začetek šestletnega študija, v katerem bodo pacientom čip kirurško vgradili v del možganov, ki nadzoruje namero gibanja. S pomočjo robota bo čip nato snemal in pošiljal možganske signale v aplikacijo. Prvotnim cilj aplikacije je “omogočiti ljudem, da upravljajo računalniški kazalec ali tipkovnico samo z uporabo svojih misli,” poroča Neuralink.

Musk je razkril, da se bo prvi izdelek Neuralinka imenoval Telepathy, kar odpira vrata za nepredstavljive možnosti komunikacije in nadzora z umom. Podjetje s sedežem v območju zaliva San Francisco in Austinu v Teksasu je v preteklih letih izvajalo uspešne poskuse na živalih. Medtem je čakalo na odobritev FDA za začetek kliničnih preskušanj na ljudeh. Musk je poudaril, da želijo biti izjemno previdni, saj želijo zagotoviti varnost in učinkovitost naprave, preden jo uporabijo pri ljudeh.

https://portal24.si/neuralink-prejel-dovoljenje-fda-za-klinicno-preskusanje/

Ambiciozni cilji

Musk je znan po svojih ambicioznih ciljih, vključno s kolonizacijo Marsa in reševanjem človeštva pred podnebnimi spremembami. Vendar so njegove ambicije za Neuralink, ki ga je ustanovil leta 2016, prav tako velike. Čip, sestavljen iz tisočih elektrod, bo omogočil nadzor kompleksnih elektronskih naprav in prinesel upanje paraliziranim ljudem, da ponovno pridobijo motorične funkcije ter pomagal pri zdravljenju bolezni, kot so Parkinsonova bolezen, demenca in Alzheimerjeva bolezen. Musk se je tudi pogovarjal o možnosti opolnomočenja možganov z umetno inteligenco.

Musk je v preteklosti postavljal optimistične roke za razvoj Neuralink, so se vložki povečevali. Nekateri zaposleni so namreč poročali o zamudah pri pridobivanju dovoljenj FDA za klinična preskušanja na ljudeh. V začetku leta 2022 se je Musk obrnil na tekmeca Synchron. Neuralink je pozneje sicer vendarle dosegel pomemben korak naprej.

Decembra 2022 je Musk napovedal, da je Neuralink predložil večino potrebne dokumentacije ameriški upravi za hrano in zdravila, kar pomeni, da bi lahko začeli s testiranjem na ljudeh v šestih mesecih. Vendar so nekateri zaposleni Reutersu razkrili, da podjetje morda prehiteva s hitrostjo, kar je sprožilo pomisleke o varnosti in povzročilo preiskavo s strani zveznih organov.

Neuralink in Elon Musk ostajajo na čelu tehnoloških inovacij v medicini in možganskih tehnologijah ter obetavno napovedujejo revolucionarne spremembe v načinu, kako ljudje komunicirajo in upravljajo z elektronskimi napravami.

vir; Foto: ; Portal24