Neuralink: Paraliziran pacient z mislimi igra spletni šah

Foto: Zajem zaslona

Startup Elona Muska, Neuralink, je v sredo v živo predstavil svoj prvi uspešen človeški vsadek, ki paraliziranemu pacientu omogoča igranje spletnega šaha z uporabo misli. 29-letni Noland Arbaugh, ki je bil po nesreči pri potapljanju paraliziran pod ramo, je demonstriral, kako lahko igra šah na svojem prenosnem računalniku, premikajoč kazalec s pomočjo naprave Neuralink. Ta tehnološki preboj si prizadeva omogočiti ljudem nadzor računalniškega kazalca ali tipkovnice izključno z mislimi.

Pionirski korak v nevrotehnologiji

Elon Musk je prejšnji mesec razkril, da je Arbaugh januarja prejel vsadek in da je od takrat sposoben z mislimi upravljati računalniško miško. Arbaugh postopek vsaditve opisuje kot “zelo enostaven”, saj so ga dan po operaciji odpustili iz bolnišnice brez kakršnih koli kognitivnih motenj.

Arbaugh je v pretočnem videu na Muskovi platformi družbenih medijev X delil svoje izkušnje, priznavajoč, da tehnologija “ni popolna” in da so naleteli na nekatere težave. Kljub temu poudarja, kako je tehnologija že spremenila njegovo življenje, mu omogočila ponovno igranje igre Civilization VI za 8 ur zapored, kar prej ni bilo mogoče.

Kip Ludwig, nekdanji programski direktor za nevronski inženiring na ameriškem nacionalnem inštitutu za zdravje, je dejal, da predstavitev Neuralinka ni nujno preboj, ampak je kljub temu pozitiven razvoj za pacienta. “Še vedno je v zgodnji fazi po vsaditvi, in veliko se mora naučiti na obeh straneh, da bi povečali količino nadzora,” je dodal Ludwig.

Reuters je prejšnji mesec poročal, da so inšpektorji ameriške uprave za hrano in zdravila (FDA) odkrili težave z vodenjem evidenc in nadzorom kakovosti med poskusi na živalih pri Neuralinku. Zaskrbljenost je bila izražena kmalu po tem, ko je Neuralink sporočil, da je prejel dovoljenje FDA za človeške poskuse svojih možganskih vsadkov. Neuralink še ni odgovoril na poizvedbe glede ugotovitev FDA.

Neuralinkova predstavitev predstavlja pomemben korak naprej v interakciji med možgani in računalnikom, kljub izzivom in potrebnim izboljšavam. Razvoj tehnologij, ki omogočajo nadzor digitalnih naprav z mislimi, odpira nove možnosti za osebe z motnjami gibanja in utira pot za nadaljnje inovacije v nevrotehnologiji.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Zajem zaslona