Neuralinkovi poskusi na ljudeh: Kaj lahko pričakujemo

Biotehnološko podjetje Neuralink Elona Muska je nedavno objavilo začetek nabora za prvo klinično preskušanje na ljudeh, je razvidno iz bloga podjetja. Neuralink namerava v okviru preskušanja PRIME ljudem s paralizo ponuditi možganske vsadke, ki jih je odobril neodvisni nadzorni odbor. Namen raziskave PRIME, ki pomeni Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface, je oceniti varnost in učinkovitost teh vsadkov.

Udeleženci poskusa bodo opravili kirurški poseg, s katerim bodo v predel možganov, ki je odgovoren za gibanje, vsadili čip. Čip, ki ga namesti robot, je zasnovan tako, da zajema možganske signale in jih prenaša v programsko aplikacijo. Glavni cilj je omogočiti ljudem, da upravljajo računalniški kazalec ali tipkovnico samo s pomočjo svojih misli, je povedalo podjetje.

Osebe s tetraplegijo zaradi poškodbe vratne hrbtenjače ali amiotrofične lateralne skleroze (ALS) so lahko upravičene do šestletne študije. Raziskava vključuje 18 mesecev ocenjevanja na domu in kliniki, nato pa pet let rednih kontrolnih pregledov. Zainteresirani se lahko prijavijo v bazo podatkov bolnikov na uradni spletni strani podjetja Neuralink.

Podjetje Neuralink, ki ga vodi Elon Musk, že pet let uresničuje vizijo povezovanja človeških možganov z računalniki s pomočjo vsadkov. Vendar je podjetje doslej izvajalo le preskuse na živalih. Podjetje Neuralink se je leta 2022 znašlo pod udarom, ko je med projektom, ki naj bi mu omogočil igranje zgodnje videoigre Pong, umrla opica.

Nedavna knjiga Walterja Isaacsona o ustanovitelju podjetja Neuralink razkriva, da so Muskove ambicije glede tehnologije sprožili pisatelji znanstvene fantastike, zlasti Iain Banks. Muska je še posebej navdušil koncept “nevronske čipke”, vmesnika med človekom in strojem, ki bi bil vgrajen v posameznika in bi omogočal neposredno povezavo med njegovimi mislimi in računalniki.

Odobritev Neuralinka s strani FDA

Maja je družba Neuralink objavila, da je prejela odobritev FDA za klinična preskušanja na ljudeh, kar je FDA pozneje potrdila. Ta razvoj je sledil uspešnemu zbiranju sredstev za zagonsko podjetje, ki je mesec prej zbralo 280 milijonov dolarjev pod vodstvom sklada Founders Fund. To podjetje tveganega kapitala s sedežem v San Franciscu je ustanovil Peter Thiel, znani milijarder in soustanovitelj podjetja PayPal.

Neuralink je svoje navdušenje nad novo fazo delil na družabnem omrežju X, platformi Elona Muska, ki je bila prej znana kot Twitter.

Čeprav je Musk predvideval poskuse na ljudeh za Neuralink že od leta 2019, se je podjetje na agencijo FDA obrnilo šele leta 2022. Agencija FDA je vlogo sprva zavrnila, je marca poročala agencija Reuters, in sicer zaradi varnostnih pomislekov. Ti so vključevali morebitno migracijo sestavnih delov vsadka in možne poškodbe možganskega tkiva med odstranitvijo. Med decembrskim dogodkom je Musk dejal, da je družba Neuralink agenciji FDA predložila “večino” svoje dokumentacije, in napovedal, da bi se poskusi na ljudeh lahko začeli v šestih mesecih.

Decembra je Reuters poročal, da bo Neuralink morda pospešil uvedbo svojega izdelka na trg. To pospeševanje naj bi povzročilo nenamerne smrtne žrtve na živalih. Zato je bila sprožena zvezna preiskava.

Preden bodo Neuralinkovi možganski vsadki na voljo širši javnosti, jih mora odobriti FDA. Agencija FDA je leta 2021 objavila dokument. V tem rokopisu je predstavila svoje predhodne poglede na možgansko-računalniške vmesnike. V poročilu je bil poudarjen hiter napredek v tej disciplini.

Vir Foto: Pixabay Biznis24