Neverbalna komunikacija: Presenetljiva govorica stopal

ByA.K.

1. aprila, 2024 ,
Foto: Freepik

Neverbalna komunikacija: Presenetljiva govorica stopal

Opazovalci pogosto opazujejo posebne delih telesa, ki se analizirajo za neverbalne znake, zlasti kadar ni vzpostavljenega osnovnega vedenja. Presenetljivo je, da se pogosto osredotočijo na stopala. Ne glede na poznavanje subjekta so stopala ključni pokazatelji pri razlagi govorice telesa. Prednost izhaja iz tega, da stopala bolj pristno odražajo čustva kot obrazi. Družbene norme narekujejo vzajemno smehljanje, tudi če je neiskreno. Medtem ko je nasmeh mogoče prepričljivo uprizoriti, je odziv stopal manj obvladljiv.

Poglejmo scenarij na družabnem srečanju: znanec se od daleč nasmehne in vzdržuje očesni stik, vendar njegove noge ostanejo nepremične. Ko se razdalja zmanjšuje, se njegove noge neopazno premikajo, kar kljub stalnemu očesnemu stiku kaže na nelagodje. Pomemben neverbalni znak, ki lahko kaže na nerešene težave, je, da se stopalo obrne za 90 stopinj stran, pogosto proti izhodu, medtem ko ohranja očesni stik.

Kot je podrobno opisano v knjigi What Every BODY is Saying (HarperCollins, 2008), to vedenje kaže na podzavestno željo po izogibanju interakciji, kar možgani sporočajo stopalom.

Zanesljivost stopal

Leta opazovanj so potrdila zanesljivost stopal kot pokazateljev pristnih čustev. Limbični sistem, ki je odgovoren za instinkte preživetja, upravlja tudi gibanje naših stopal, ki odraža naša čustva in odzive okolja. Na primer, vesela novica lahko spodbudi “srečne noge”, medtem ko lahko negativna čustva spodbudijo topotanje nog ali nenadno zamrznitev ob srečanju s spornim posameznikom.

Na pogostih potovanjih so imeli poznavalci veliko priložnosti opazovati neverbalne znake potnikov letalskih družb. Pogosto se zgodi, da kljub umirjenemu izrazu obraza noge potnikov izdajajo razburjenje ali stisko… več na Govorica telesa.

Portal24; Foto: Freepik