Neverbalni znaki: Pomen in moč tresenja vek

Foto: Pexels

Neverbalni znaki: Pomen in moč tresenja vek

Oči, pogosto opisane kot okna duše, igrajo ključno vlogo pri prenašanju čustev, od veselja do žalosti. Vendar lahko oči včasih razkrijejo več, kot bi želeli, še posebej ko poskušamo svoja čustva skriti. Med najbolj subtilnimi, a povednimi znaki, ki jih lahko opazimo, je tresenje vek.

Tresenje vek ali “flutter vek” je hitro, nehoteno gibanje vek, ki se najpogosteje pojavi v stanjih, ko smo zaskrbljeni, živčni ali pod stresom. Pojav je še posebej izrazit v situacijah, kjer je prisotna možnost prevare, saj lahko takšen znak nakazuje, da posameznik nekaj prikriva.

2. Teoretične razlage za tresenje vek

  • Boj ali beg: Nekatere teorije predlagajo, da je tresenje vek povezano z odzivom telesa na boj ali beg. Ob zaznani grožnji telo sprošča hormone, kot sta kortizol in adrenalin, ki lahko povzročijo lebdenje vek.
  • Čustveno vzburjenje: Druga teorija trdi, da je tresenje vek posledica telesnega poskusa uravnavanja čustvenega vzburjenja. V stanju stresa ali tesnobe naše čustva lahko “preplavijo”, s tresenjem vek pa telo poskuša obnoviti čustveno ravnovesje.

Prepoznavanje tresenja vekveč na Govorica telesa.

Portal24; Foto: Pexels