Nevladni organizaciji Varna pot in Vozim pozivata k glasovanju proti legalizaciji konoplje

Konoplja [Foto: Pexels]

Nevladni organizaciji Varna pot in Vozim pozivata k glasovanju proti legalizaciji konoplje

Nevladni organizaciji Varna pot in Vozim sta v sporočilu za javnost odločno zavzeli stališče proti legalizaciji konoplje za osebno rabo na prihajajočem posvetovalnem referendumu. Opozarjata, da bi legalizacija konoplje povečala število voznikov pod vplivom marihuane, kar bi lahko vodilo do več hudih prometnih nesreč.

Alkoholiziranost voznikov je poleg hitrosti in vožnje po nepravilni strani ceste eden od ključnih vzrokov za prometne nesreče, še posebej tistih s smrtnim izidom in hudimi telesnimi poškodbami. “Zato si v prometu ne moremo privoščiti še ene legalizirane substance več, ki bi vplivala na psihološko stanje voznika,” so poudarili v sporočilu za javnost.

Ob morebitni legalizaciji konoplje za osebno rabo je pričakovati večjo porabo konoplje, kar bi lahko privedlo do več ljudi pod vplivom marihuane v prometu. To bi povečalo število najhujših prometnih nesreč, so opozorili.

Zavoda Varna pot in Vozim, ki delujeta na področju ozaveščanja o varnosti v prometu, opažata napredek v zavedanju mladih o nevarnostih uživanja alkohola in vožnje. Vendar menita, da razpis referenduma mladim sporoča, da družba podpira še eno substanco, ki lahko povzroča zasvojenost.

“Na tem referendumu izbiramo, po kakšni poti želimo iti. Želimo po poti zdrave družbe, zdravih otrok in mladostnikov ter družbe, ki skrbi, da je prometna varnost ena od ključnih vrednot,” so zaključili.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Pexels