New York Times proti OpenAI: Boj za avtorske pravice in uporabo podatkov

ByA.K.

28. februarja, 2024 , ,
Foto: Pexels

New York Times proti OpenAI: Boj za avtorske pravice in uporabo podatkov

V zadnjem letu je svet priča pravnemu boju, ki sega v sam vrh tehnološke in medijske industrije. New York Times, eden vodilnih svetovnih časopisov, je vložil tožbo proti OpenAI, podjetju, znano po svojem revolucionarnem izdelku ChatGPT, zaradi domnevnih kršitev avtorskih pravic. Časopis glede na tožbo, ki jo je vložil decembra 2023, zahteva “več milijard dolarjev zakonske in dejanske odškodnine” zaradi uporabe člankov Timesa za usposabljanje AI orodij, ki po mnenju tožnikov nezakonito replicirajo vsebino časopisa.

OpenAI je v odgovor na tožbo podal šokantno trditev, da je New York Times “nekomu plačal, da vdre” v njihove izdelke z namenom pridobitve dokazov. Odvetniki OpenAI trdijo, da je bilo za zbiranje dokazov potrebnih ” več deset tisoč poskusov ustvarjanja”, ki so izkoriščali določene ranljivosti v sistemih OpenAI. Zanimivo je, da odvetniki navajajo, da so bili članki Timesa le “majhen del” podatkovnih zbirk, uporabljenih za usposabljanje AI modelov. Poudarjajo tudi, da uporaba takšnega gradiva spada pod doktrino “poštene uporabe”.

Srž spora leži v vprašanju, ali je uporaba javno dostopnih internetnih vsebin za usposabljanje umetne inteligence zakonita in etično sprejemljiva. OpenAI je pred britansko lordsko zbornico izjavil, da bi bilo “nemogoče” razvijati orodja za AI brez dostopa do obsežnih naborov podatkov s spleta, vključno z avtorsko zaščitenimi vsebinami. Po drugi strani New York Times trdi, da orodja OpenAI nepošteno izkoriščajo njihovo vsebino, kar povzroča škodo njihovemu poslovanju in avtorskim pravicam.

Kaj sledi?

Pravni strokovnjaki napovedujejo, da se bo odločitev v tožbi med New York Timesom in OpenAI odločala od primera do primera, pri čemer bo ključno vprašanje, kako podoben je izhod AI orodij izvirnemu delu. Medtem OpenAI zagotavlja, da aktivno delajo na reševanju težav, kot so ponavljanje podatkov o usposabljanju in generiranje netočnih odgovorov, ki naj bi bili ključni za razumevanje in napredovanje te tehnologije.

Ta pravni boj ni le preizkus meja avtorskega prava, ampak tudi razprava o prihodnosti umetne inteligence in njenem vplivu na ustvarjalne industrije. Kot se zadeva razvija, bo svet pozorno spremljal, kako bodo te dileme oblikovale prihodnje interakcije med tehnologijo in avtorskimi pravicami.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pexels