New York Times toži OpenAI in Microsoft

ByA.K.

27. decembra, 2023 , ,
Foto: Pexels

New York Times toži OpenAI in Microsoft

New York Times, ugledna ameriška tiskovna organizacija, je proti OpenAI, lastniku ChatGPT, in Microsoftu zaradi domnevne kršitve njihovih avtorskih pravic med usposabljanjem sistema vložila tožbo. V tožbi trdijo, da bi morali podjetji prevzeti odgovornost za morebitno “milijardno” odškodnino.

ChatGPT in drugi veliki jezikovni modeli se namreč razvijajo s pomočjo obsežnega učenja na podlagi ogromne količine podatkov, ki so pogosto pridobljeni iz svetovnega spleta. Tožba New York Timesa pravi, da so bili “milijoni” člankov, ki jih je organizacija objavila, uporabljeni brez njihovega dovoljenja za izboljšanje inteligence ChatGPT. Trdijo tudi, da zdaj sistem tekmuje s časopisom kot zanesljiv vir informacij.

Poleg tega trdijo, da lahko ChatGPT občasno generira “besedne izvlečke” iz člankov New York Timesa, ki so sicer brez naročnine nedostopno. Slednje pomeni, da lahko bralci do vsebine dostopajo brez plačila, s čimer časopis izgublja prihodke od naročnin in oglaševalskih klikov.

Tožba poudarja tudi primer iskalnika Bing, ki ga poganja ChatGPT, in ki daje rezultate iz New York Timesa brez neposredne povezave do člankov ali vključenih napotitvenih povezav, s čimer se zmanjšujejo dohodki časopisa.

Microsoft je v OpenAI vložil več kot 10 milijard dolarjev.

Iskanje rešitve

Tožba, ki je bila vložena na zveznem sodišču v Manhattnu, razkriva, da se je New York Times aprila neuspešno obrnil na Microsoft in OpenAI, da bi našel “prijazno rešitev” glede svojih avtorskih pravic. Pravna bitka prihaja mesec dni po obdobju kaosa v OpenAI, ki je vključevalo odpuščanje in ponovno zaposlitev izvršnega direktorja Sama Altmana. Poleg notranjih težav se podjetje zdaj sooča tudi s številnimi tožbami, ki so bile vložene leta 2023.

Skupina ameriških avtorjev, med njimi George RR Martin in John Grisham, je septembra vložila podoben primer kršitve avtorskih pravic. To je sledilo pravni tožbi komičarke Sarah Silverman in odprtemu pismu avtorjev Margaret Atwood in Philipa Pullmana, ki sta pozivala podjetja AI k plačilu odškodnine za uporabo njihovega dela.

Poleg tožb, vloženih proti OpenAI in Microsoftu, se podjetje sooča tudi s tožbo skupine računalniških strokovnjakov, ki trdijo, da je bila njihova koda uporabljena brez dovoljenja za usposabljanje AI, imenovanega Copilot.

V tej naraščajoči množici pravnih izzivov še noben primer ni bil rešen.

vir; Foto: Pexels; Portal24