New York Times: V napadu na Izrael sodelovalo 12 sodelavcev UNRWA

ByA.K.

30. januarja, 2024 , , , , , ,
UNRWA Foto: Zajem zaslona

New York Times: V napadu na Izrael sodelovalo 12 sodelavcev UNRWA

Glede na dokumente v  katere so imeli vpogled novinarji New York Timesa, je pri ugrabitvah, logistični podpori in celo pobojih na ozemlju Izraela 7. oktobra oziroma takoj po dnevu napada Hamasa neposredno sodelovalo dvanajst uslužbencev agencije Združenih narodov.

Izrael je svojim zaveznikom izdal dosje, ki domnevno dokumentira, da je bilo v napade na Izrael vpletenih dvanajst zaposlenih UNRWA. Eden je ugrabil žensko. Eden je razdeljeval strelivo in usklajevanju vozil na dan napada. Tretji je sodeloval pri pokolu v kibucu, v katerem je bilo ubitih 97 ljudi.

ZN so kmalu po tem, ko so obtožbe v petek prišle v javnost, sporočile, da so prejele informacije o obtožbah in da so več zaposlenih že odpustili. Najmanj osem držav je od takrat objavilo, da ustavljajo humanitarna plačila agenciji, kljub hudim razmeram v Gazi, ki je že mesece pod izraelsko blokado in napadi. Antonio Guterres, generalni sekretar ZN, je dejal, da je nad novico zgrožen. Dodal je, da je bilo devet od 12 obtoženih odpuščenih.

Odziv UNRWA

UNRWA je v izjavi navedla, da sta dva od 12 obtoženih zaposlenih mrtva in da preiskava še poteka. New York Times, ki je pridobil dostop do spisa, je govoril z dvema zahodnima uradnikoma, ki sta želela ostati anonimna, in izvedel, da podrobnosti obtožnice še niso potrjene. Vendar so se obtožbe zdele dovolj prepričljive, da so se ZDA odločile prenehati financirati agencijo. New York Times je potrdil, da je eden od obtoženih očitno uslužbenec agencije v Gazi.

Izraelci trdijo, da svoje dokaze opirajo na podatke, pridobljene prek mobilnih telefonov, in potrjujejo, da je bilo šest uslužbencev UNRWA 7. oktobra na krajih napadov na izraelskem ozemlju. Drugi so prestregli telefonske klice, ki so pokazali, da so bili v času napada v Gazi, a da so sodelovali v operaciji Hamasa.

Trojica je prejela besedilna sporočila, v katerih so jim naročili, naj se zglasijo na določenih lokacijah, enemu pa je bilo naročeno, naj iz doma odnese minometne rakete, piše ameriški dnevnik. Izrael je navedel, da je deset ljudi članov Hamasa, eden pa naj bi bil član militantne skupine Islamski džihad.

Glede na dokumente je bilo sedem učiteljev v šolah UNRWA v Gazi. Poučevali so predmete, kot sta matematika in arabščina. Dva sta delala na šoli na drugih delovnih mestih. Za trojico je bilo navedeno, da so delali kot “uslužbenec, socialni delavec in skladiščnik”.

Najbolj podrobne informacije so podane v primeru šolskega svetovalnega delavca, ki ga Izrael obtožuje, da je skupaj s sinom sodeloval pri ugrabitvi ženske iz Izraela. Oče in sin sta iz Khan Yunisa, mesta v južnem delu Gaze. Socialni delavec iz Nuseirata v osrednji Gazi je obtožen, da je pomagal pripeljati truplo mrtvega izraelskega vojaka v Gazo ter da je na dan napada delal pri razdeljevanju streliva in koordinaciji vozil.

UNRWA ima v Gazi 13.000 zaposlenih

UNRWA ima v Gazi 13.000 zaposlenih, večinoma Palestincev. Agencija je bila ustanovljena leta 1959 za pomoč razseljenim Palestincem, skupaj pa zanjo dela 30.000 ljudi. Njen proračun v letu 2020 je znašal 806 milijonov dolarjev. V Gazi UNRWA vodi šole. To je ključnega pomena za življenja petih milijonov razseljenih Palestincev po vsem Bližnjem vzhodu. Agencija pa je bila ves čas tarča kritik Izraela, ki je celo trdil, da je organizacija ena od ovir za rešitev konflikta.

“Agencija je razlog, da palestinski begunci niso integrirani v družbo, ampak nenehno podžiga njihovo željo po vrnitvi domov,” piše New York Times.

Izrael temu nasprotuje. V Gazi je agencija pod vplivom Hamasa, trdi Izrael, a agencija to obtožbo zanika.

Da je bil pretok sredstev UNRWA ustavljen, pa ni prvič. Ameriška administracija pod Trumpovim predsedovanjem je blokirala pomoč, da bi palestinskemu vodstvu preprečila, da bi zahtevalo vrnitev Palestincev v Izrael. Vendar pa je ta prekinitev dotoka finančne pomoči najresnejša doslej, zlasti ker se dogaja v času, ko je Gaza pod hudim vojaškim napadom in nenehno primanjkuje hrane, zdravil in goriva.

Med državami, ki so prekinile pomoč, so ZDA, Nemčija in Velika Britanija. “Če se financiranje ne bo nadaljevalo, UNRWA ne bo mogla več zagotavljati svojih storitev in izvajati operacij po vsej regiji, vključno z Gazo, po koncu februarja,” je dejal tiskovni predstavnik agencije.

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24