New York: Trump mora plačati skoraj 355 milijonov dolarjev kazni

ByAna Koren

17. februarja, 2024 , , ,
Sodišče [Foto: Freepik]

New York: Trump mora plačati skoraj 355 milijonov dolarjev kazni

V nedavni pravni bitki, ki je pritegnila pozornost javnosti po vsem svetu, je sodnik Arthur Engoron odločil, da mora nekdanji predsednik ZDA, Donald Trump, zvezni državi New York zaradi zavajanja o vrednosti svojih nepremičnin plačati skoraj 355 milijonov dolarjev. Poleg tega je Trumpu tri leta prepovedano opravljati funkcijo direktorja podjetja ali najemati posojila pri bankah v državi.

Sodnik je odločitev je sprejel po temeljitem preučevanju obtožb o nepravilnostih, ki so bile podane proti Trumpu in njegovim poslovnim praksam. Sodnik Engoron se je v svoji odločitvi, ki obsega 92 strani, skliceval na preteklo obsodbo organizacije Trump zaradi davčne goljufije v letu 2022. Porota je ugotovila, da so visoki vodilni delavci bili neupravičeno nagrajeni z ugodnostmi več kot desetletje.

Engoron je v svoji odločitvi izpostavil, da “njihovo popolno pomanjkanje kesanja in obžalovanja meji na patološko.” Dodal je, da so goljufije “šokirale vest”. Kljub temu je Trumpov imperij izognil enemu od najhujših možnih izidov, in sucer odvzemu poslovnih licenc, ki bi pomenil “smrtno kazen” za podjetje.

Dve ravni nadzora

Namesto tega je sodnik odredil dve ravni nadzora, vključno z imenovanjem neodvisnega nadzornika, ki bo poročal sodišču tri leta, in ločenega neodvisnega direktorja za skladnost. Dodatno je Trumpu naloženo, da plača obresti na dobiček, ustvarjen s prevaro, kar bi lahko skupni znesek kazni povečalo na približno 450 milijonov dolarjev.

Donald Trump mlajši in Eric Trump, oba Trumpova odrasla sinova, sta prav tako obsojena. Vsak od njiju mora plačati 4 milijone dolarjev, prav tako jima je prepovedano poslovati v New Yorku. Allen Weisselberg, nekdanji finančni direktor organizacije Trump, pa mora plačati milijon dolarjev.

Newyorška državna tožilka Letitia James je v svoji civilni zadevi Trumpa, njegova dva sinova, Weisselberga in širšo Trumpovo organizacijo obtožila množičnega napihovanja vrednosti nepremičnin in laganja v finančnih izkazih. S tem naj bi si zagotovili velike vsote denarja po ugodnih obrestnih merah, pri čemer je zahtevala kazen v višini 370 milijonov dolarjev. James je ob tem izjavila, da “v tej državi ne morejo biti različna pravila za različne ljudi in nekdanji predsedniki niso izjema.”

Donald Trump je iz svojega posestva na Floridi izjavil, da se bo na sodbo pritožil, obtožbo pa označil za “politični lov na čarovnice”. Dodal je, da gre za “zelo žalosten dan” za državo. Tako Trump kot njegova sinova so sodbo na družbenih omrežjih obsodili kot politično motivirano, pri čemer je Eric sodnika označil za “krutega človeka”.

To razsodbo je mogoče videti kot pomemben primer v pravni zgodovini, saj poudarja, da tudi visoki politični in poslovni voditelji niso imuni na pravno odgovornost in posledice svojih dejanj.

[Vir: BBC]; Foto: Freepik; Portal24