Nezakonite migrantske poti: Ugrabitve in kraja organov

Reševanje ilegalnih migrantov [Foto: MFS X (fotografija je simbolna)]

Nezakonite migrantske poti: Ugrabitve in kraja organov

Število nezakonitih migrantov in beguncev, ki se podajajo na nevarna potovanja preko Afrike proti južnim obalam Sredozemskega morja, se povečuje, s tem pa tudi tveganje zlorab, kot sta ugrabitev in kraja organov, opozarja poročilo, ki ga podpirajo Združeni narodi (ZN).

Poročilo, objavljeno v petek, navaja, da so poti, ki prečkajo Saharo severno od zahodne in vzhodne Afrike, dvakrat bolj smrtonosne kot osrednja sredozemska pot, kjer se je letos utopilo že več kot 800 ljudi. Vincent Cochetel, posebni odposlanec za zahodno in osrednje Sredozemlje pri agenciji ZN za begunce (UNHCR), je izpostavil pričevanja migrantov, ki kažejo, da so živi, mrtvi in bolni pogosto zapuščeni v puščavi.

“Vsakdo, ki je prečkal Saharo, vam lahko pove o ljudeh, ki jih pozna, ki so umrli v puščavi,” je dejal Cochetel novinarjem v Ženevi. Opozoril je na nujnost večje zaščite nezakonitih migrantov ter povečanje misij iskanja in reševanja.

Število migracij se je povečalo

Študija, pri kateri je sodelovala Mednarodna organizacija za migracije, razkriva, da se je število nezakonitih migrantov v primerjavi z zadnjim poročilom pred štirimi leti povečalo. Po podatkih UNHCR v Tuniziji se je število ilegalnih prihodov leta 2023 se je v primerjavi z letom 2020 povečalo za več kot 200 odstotkov. Med glavnimi dejavniki so lokalni konflikti v Sahelu, državljanska vojna v Sudanu, podnebne spremembe in naraščajoči rasizem.

Skoraj vsak peti nezakoniti migrant (18 odstotkov) je izjavil, da se boji ugrabitve, vse več pa jih poroča o strahu pred spolnim nasiljem (15 odstotkov). Na stotine migrantov je postalo žrtev trgovcev z organi, je dejal Cochetel. Dodal je, da so ljudje pogosto drogirani in jim organi odstranjeni brez njihove privolitve.

Migranti so kot storilce zlorab navedli tihotapce, kriminalne združbe in državne uradnike, kot so policisti in mejni policisti, ki so migrante v nekaterih primerih odvrgli na drugi strani njihovih meja.

“Veliko tega se dogaja v razmerah skoraj popolne nekaznovanosti,” je poudaril Bram Frouws, direktor centra za mešane migracije, ki je sodeloval pri pripravi poročila. Prav tako je Frows pozval k večji odgovornosti. “Resnično bi morali slediti denarju in ujeti velike ribe.”

[Vir: Euractiv]; Portal24; Foto: MFS X (fotografija je simbolna)