Nezakonite prevoze tujcev oglaševali kar na svetovnem spletu

52-letnik iz okolice Ptuja je vodil hudodelsko združbo, ki se je ukvarjala z nezakonitimi prevozi tujcev iz Srbije do Avstrije. Združba se je oglaševala na svetovnem spletu.

Ta teden so slovenski kriminalisti v okviru večmesečne mednarodne kriminalistične preiskave s področja nezakonitih migracij, izvedli zaključne aktivnosti

Člani omenjene združbe so v času kriminalistične preiskave v najmanj 16 uspešno izvedenih prevozih prepeljali skupno najmanj 212 tujcev. Tujci so morali za pot iz Srbije prek Madžarske do Avstrije plačati okoli 5000 evrov na osebo. Za celotno pot iz matične do ciljne države so plačevali od 15.000 do 20.000 evrov, je na današnji novinarski konferenci povedal vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor Beno Meglič.

Hudodelska združba je tako za prevoze od Srbije do Avstrije zaslužila najmanj 100.000 evrov. Za celotno pot so zaslužili najmanj 3,2 milijona evrov. Stranke so pridobivali tudi tako, da so posnetke uspešno opravljenih prevozov objavljala na družbenih omrežjih.

Vodja je bil 52-letni slovenski državljan

Po ugotovitvah kriminalistov je bil vodja hudodelske združbe v Sloveniji 52-letni slovenski državljan iz okolice Ptuja. Pri organiziranju in izvrševanju kaznivih dejanj je sodeloval z 41-letnim slovenskim državljanom iz okolice Ptuja ter 46-letnim slovenskim državljanom z Dolenjske. Slednjega so policisti junija lani ustavili pri prevozu 13 tujcev na območju PU Koper, po zaključenem priporu je nadaljeval z nezakonitim početjem.

Omenjena trojica je po Megličevih besedah iskala voznike za prevoz tujcev čez Madžarsko, od meje s Srbijo do meje z Avstrijo, kamor so tujci vstopili peš. Prevoze s Hrvaške po Sloveniji so zaradi prevelike nevarnosti prijetja opustili, ocenjujejo kriminalisti.

Vodja združbe naj bi sodeloval tudi z organizatorji z območja Grčije in Srbije in organiziral prevoze večjega števila tujcev v večjih kombiniranih vozilih, hkrati tudi do 37 tujcev.

Ko so tujci prečkali mejo z Avstrijo in zaprosili za mednarodno zaščito, naj bi hudodelska združba nadaljevala njihov nezakonit prevoz v smeri ciljnih držav. Tujce naj bi prevzeli drugi člani mednarodne združbe in jih odpeljali v različne države Evropske unije.

Zasegli tudi orožje in mamila

V preiskavi, v kateri je sodeloval tudi Europol, so kriminalisti zasegli več kosov orožja in prepovedane droge. Skupno so identificirali 13 osumljencev in zoper njih vložili kazenske ovadbe zaradi prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, neupravičene proizvodnje ali prometa s prepovedanimi drogami ter nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem.

Med njimi je pet osumljencev v preteklosti že bilo obsojenih za različna kazniva dejanja premoženjske kriminalitete in kazniva dejanja z elementi nasilja.

K preiskovalnemu sodniku na Ptuju so policisti privedli pet osumljencev. Zoper štiri je bil odrejen pripor in zoper enega hišni pripor, je še povedal Meglič.

Slovenija ostaja tranzitna država

Vodja oddelka za kriminalne združbe v sektorju za organizirano kriminaliteto uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave (GPU) Damijan Roškarič je pojasnil, da Slovenija ostaja tranzitna država za nezakonite migracije. “Trend tihotapstva ljudi ob vstopu Hrvaške v schengensko območje bistveno ne odstopa od zaznane problematike preteklih let,” je dejal.

Vodja oddelka za upravljanje meja v sektorju mejne policije na Upravi uniformirane policije GPU-ja Tomaž Pavček je dejal, da je trend nedovoljenih prehodov državne meje naraščal do lanskega oktobra. Takrat je trend dosegel vrh. Od takrat se število nedovoljenih prestopov zmanjšuje, med drugim zaradi zime in spremembe vizumske politike v državah Zahodnega Balkana.

Slovenska Policija je januarja letos pri nedovoljenem prestopu notranje meje Evropske unije, večinoma hrvaško odkrila skoraj 2500 tujcev. 

“Kljub temu, da je trenutno trend nedovoljenih prestopov v upadu, so v letošnjem januarju v primerjavi z lanskim januarjem pri nedovoljenem prestopu državne meje odkrili 250 odstotkov več tujcev,” je povedal.

vir Foto:

Ne spreglejte…

Policijsko statistično poročilo za zadnjih 24 ur

V zadnjih 24 urah je bilo na interventni številki Policije ‘113’ zabeleženih 1.318 klicev. Med 531 interventnimi dogodki so policisti med drugim obravnavali 124 prometnih nesreč, 44 kršitev javnega reda in miru, ter 85 kaznivih dejanj.

V 117 prometnih nesrečah je nastala le premoženjska škoda, v sedmih nesrečah pa so bili udeleženci lažje poškodovani… več tukaj.