Ni treba na Japonsko! Kje v Evropi najti češnjeve cvetove? Tukaj!

Foto: Pexels

Ni treba na Japonsko! Kje v Evropi najti češnjeve cvetove? Tukaj!

Evropa, kontinent, ki ga večinoma povezujemo s slikovitimi pokrajinami, zgodovinskimi spomeniki in kulinaričnimi mojstrovinami, skriva še eno, manj znano, a enako očarljivo atrakcijo – razcvet češnjevih cvetov, ki vsako pomlad preobrazi že tako impresivne kotičke v pravcato pravljico. Čeprav je Japonska nedvomno pionir v praznovanju sakur, ne potrebujete dolgega potovanja na vzhod, da bi se potopili v to rožnato čudo. Od Amsterdama do Edinburga, Evropa ponuja vrsto destinacij, kjer lahko ujamete to kratkotrajno, a spektakularno naravno predstavo.

Amsterdam: Mesto tulipanov in češnjevih cvetov

Nizozemska, znana po svojih neskončnih poljih tulipanov, skriva še eno cvetlično skrivnost – čudovite češnjeve cvetove. V Keukenhofu, znanem kot nizozemski dom tulipanov, boste našli sakure, a pravo atrakcijo predstavlja Kersenbloesempark v Amstelveenu. Tam namreč cveti 400 dreves, ki jih je parku podaril japonski ženski klub. Pikniki pod rožnatimi krošnjami so dovoljeni le med tednom, kar zagotavlja mirno in neokrnjeno doživetje.

Pariz: Rožnata pomlad v mestu luči

Pomlad v Parizu je nekaj posebnega, saj mesto preplavijo poki rožnatih dreves. Od Jardin des Plantes, kjer najdete nekatere najstarejše češnje v mestu, do vrtnov Tuileries, ki ponujajo osupljive poglede s češnjevimi cvetovi v ospredju. Eifflov stolp, obdan s sakurami v vrtnih Trocadero, postane še bolj ikoničen, kar naredi Pariz eno najboljših mest za uživanje v pomladni čarobnosti.

Kopenhagen: Dvodnevni Sakura festival

Danska vsako leto gosti Sakura festival, ki se odvija v parku Langelinie, znanem po znamenitem mestnem kipu Male morske deklice. Festival prinaša japonsko kulturo v središče Kopenhagna z delavnicami haikuja, origamija in čajnimi ceremonijami, obdani z približno 200 rožnatimi češnjevimi cvetovi.

Stockholm: Skandinavska lepota češnjevih cvetov

V Stockholmu, kjer cvetijo nekatere najlepše sakure v Evropi, se vsako leto odvija dan češnjevih cvetov. Kungsträdgården, kraljevi vrt, se preobrazi s čudovitim cvetenjem, ki ga je Japonska podarila švedskemu kralju, pri čemer dogodek vključuje prikaze borilnih veščin in delavnice o japonski kulturi.

Berlin: Sakura in zgodovina

Berlin, mesto, ki mu je Japonska po padcu berlinskega zidu podarila češnjeva drevesa, ponuja posebno doživetje. Sakure, simbol ponovnega rojstva, so posejane po mestu, od Mauerparka, znanega po svojih karaokah, do Gardens of the World v Marzahnu, kjer se vsako leto odvija festival češnjevih cvetov.

Praga: Pravljični prizori na hribu Petřín

Praga se vsako pomlad prelevi v pravljično deželo s svojimi cvetočimi češnjevimi drevesi. Hrib Petřín in otok Kampa ponujata nepozabne prizore naravne lepote ob impresivni arhitekturi, medtem ko Praški grad obdajajo vrtovi polni sakur.

Edinburg: Škotska rožnata pomlad

V Edinburgu češnje zaradi nižjih temperatur cvetijo nekoliko pozneje, kar omogoča obiskovalcem, da rožnato lepoto uživajo še v začetku maja. Meadows Park in vrtovi Princes Street ponujajo čudovite poglede na češnjeve cvetove z ikoničnimi ozadji, kot je Arthur’s Seat.

Če ste ljubitelj češnjevih cvetov in iščete destinacijo bližje domu, Evropa ponuja bogastvo možnosti, kjer lahko doživite to spektakularno naravno predstavo. Od mestnih parkov do zgodovinskih vrtov, evropske destinacije ponujajo raznoliko paleto krajev za uživanje v pomladni rožnati preobrazbi.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Pexels