Nigel Farage z izjavo o Putinu razburil politične nasprotnike

Nigel Farage [Foto: Wikimedia/Gage Skidmore]

Nigel Farage z izjavo o Putinu razburil politične nasprotnike

Vodja britanske desne reformne stranke, Nigel Farage, se je znašel pod plazom kritik vidnih voditeljev britanskih konservativcev in laburistov. Obtožujejo ga, da brani Vladimirja Putina in ponavlja njegovo “podlo opravičevanje brutalne invazije na Ukrajino”.

Britanski notranji minister James Cleverly je Faragea obtožil potem, ko je ta dejal, da so “izzvali to vojno”, s čimer je povezal širitev Nata in Evropske unije v zadnjih desetletjih s konfliktom v vzhodni Evropi. V petkovem intervjuju za BBC One je Farage na vprašanje o svojih pogledih na ruskega predsednika odgovoril: “Rekel sem, da mi ni všeč kot oseba, vendar sem ga občudoval kot politika, ker je lahko prevzel nadzor nad vodenjem Rusije.”

Farage je v svojem intervjuju poudaril, da je že leta 2014 opozarjal na možnost vojne v Ukrajini zaradi širjenja Nata in EU proti vzhodu. Po njegovem mnenju je bila to provokacija, ki je Putinu dala izgovor za vojno. “To je, veš, seveda je njegova krivda – to, kar sva naredila, je uporabil kot izgovor,” je dodal Farage.

Njegove izjave so sprožile ostre odzive med britanskimi politiki. Obrambni minister v senci laburistov John Healy je dejal, da bi Farage “raje lizal škornje Vladimirju Putinu, kot da bi se zavzel za ljudi v Ukrajini”. Nekdanji obrambni minister Tobias Ellwood pa je za Daily Telegraph dejal: “Churchill se bo obračal v grobu.”

“Sramotni komentarji, ki razkrivajo pravi obraz Nigela Faragea. Opravičuje Putina in mu nikoli ne gre zaupati z varnostjo našega naroda,” je še dodal Healy. Britanski politični voditelji so doslej kazali enotno podporo prebivalcem Ukrajine proti neizzvanemu in neupravičenemu napadu Putina. Farageove izjave pa so to enotnost zdaj postavile pod vprašaj.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Wikimedia/Gage Skidmore