Nigerija: Na zabavi za istospolne aretirali 76 ljudi

ByA.K.

24. oktobra, 2023 ,
Foto: PexelsFoto: Pexels

Nigerija: Na zabavi za istospolne aretirali 76 ljudi

V severni Nigeriji so oblasti izvedle množično aretacijo 76 ljudi, ki so sodelovali na rojstnodnevni zabavi za istospolne osebe. Novico je v ponedeljek potrdila državna paravojaška agencija, ki je razkrila tudi načrte za istospolno poroko med udeleženci, kar je v tej državi strogo nezakonito.

To je zadnji primer v seriji aretacij LGBTQ Nigerijcev, ki je sledil policijski raciji na gejevsko poroko v južnem mestu Warri v zvezni državi Delta avgusta letos. Takrat je bilo aretiranih več deset ljudi, ki so bili kasneje izpuščeni proti varščini.

V Nigeriji, podobno kot v mnogih drugih delih Afrike, homoseksualnost ostaja tabu in je obravnavana kot nesprejemljiva. Že od uveljavitve protigejevskega zakona leta 2014, kljub mednarodnim obsodbam, so istospolna razmerja in poroke prepovedane, kršitelji pa se lahko soočijo s kaznimi do 14 let zapora.

Buhari Saad, tiskovni predstavnik nigerijske varnostne in civilne obrambe (NSCDC) za večinoma muslimansko zvezno državo Gombe, je povedal, da je agencija izvedla racijo na zabavi v soboto zvečer, ki so se je udeležili “homoseksualci in zvodniki”. Med aretiranimi je bilo 59 moških. 21 jih je priznalo svojo homoseksualnost. Aretiranih je bilo tudi 17 žensk.

Organizator rojstnodnevne zabave je načrtoval tudi istospolno poroko z drugim moškim, ki pa je trenutno še vedno na begu.

Vir

Foto: Pexels

Portal24