NIJZ nasveti za obvladovanje plesni po poplavah

Po nedavnih poplavah, ki so prizadele Slovenijo, strokovnjaki na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo na pomembnost preprečevanja razvoja plesni v notranjih prostorih. Plesen in njene spore predstavljajo resno tveganje za zdravje, zato je ključno, da sprejmemo ustrezne ukrepe za obvladovanje tega problema.

Ena izmed osnovnih preventivnih ukrepov je dosledno zračenje in redno vzdrževanje naprav za prezračevanje ter klimatizacijo stavb. NIJZ poudarja, da je nemogoče popolnoma odstraniti vse plesni iz notranjih prostorov, vendar pa je mogoče njihovo rast obvladovati z nadzorovanjem relativne vlažnosti. Ključno je odstranjevanje vodnih virov in pogojev visoke vlažnosti.

Stalno prezračevanje prostorov, kot so kopalnice, in dosledna uporaba kuhinjske nape so ključni koraki pri preprečevanju plesni. Prav tako je pomembno v bivalno okolje vnesti čist in suh zrak s pomočjo ventilatorjev. V primerih, kot so nedavne poplave, pa strokovnjaki priporočajo uporabo grelcev za sušenje sten in sredstev za odstranjevanje vlage. Pri uporabi ventilatorjev je treba biti pozoren, da se spore plesni ne prenesejo v neonesnažene prostore.

Vzdrževanje relativne vlažnosti

NIJZ poudarja, da je priporočljivo vzdrževati relativno vlažnost v notranjih prostorih med 40 in 60 odstotki. Pri odstranjevanju plesnivega gradbenega materiala, pohištva in lesenih delov strokovnjaki svetujejo, da se to opravi pred uničevanjem plesni, saj se tako prepreči širjenje spore.

Zaščitni ukrepi med čiščenjem plesnivega območja so ključni. Strokovnjaki priporočajo uporabo zaščitne maske, rokavic, ki segajo do komolcev, ter zaščitnih očal, ki preprečujejo vdihavanje spor plesni. Osebe, ki kažejo simptome preobčutljivosti na plesni, kot so izcedek iz nosu, solzenje, pekoč občutek v očeh, kihanje in kašljanje, naj ne izvajajo čiščenja.

Pri čiščenju neporoznih plesnivih površin je priporočljiva uporaba mila in vode. Za uničevanje plesni se lahko uporabljajo tudi biocidi oziroma fungicidi, vendar je treba paziti, saj so lahko ti strupeni za ljudi. Strokovnjaki z NIJZ opozarjajo na skrbno ravnanje z njimi in dosledno upoštevanje navodil proizvajalca. Pomembno je tudi vedeti, da fungicidi za zunanjo uporabo niso primerni za uničevanje plesni v notranjih prostorih.

Zavedanje o preventivnih ukrepih in pravilnem ravnanju je ključno za ohranjanje zdravega bivalnega okolja po poplavah ter preprečevanje širjenja plesni v notranjih prostorih.

vir Foto: Wikipedia Alexander Davronov Portal24