Nika je ruralnim ženskam odprla oči, jih je res?

ByUredništvo

21. novembra, 2022 , ,
@Johanca_4me (Foto: Twitter)

Nika je ruralnim ženskam odprla oči, jih je res?

Je Nika ruralnim ženskam res odprla oči? Pred dnevi je del slovenskih medijev navdušeno poročal o tem kako je v intervjuju za nek ameriški show “našo Niko” in njeno delo omenil celo nekdanji predsednik ZDA, Barack Obama.

Vse lepo in prav, a Obama je govoril o nečem česar ni bilo.

Na družbenem omrežju Twitter se je na slednje odzval tudi Nikin Inštitut 8. marec. Napisali so, da je Obama pač pomešal njihove akcije, a nič ne de.

Oprostite, kako prosim?

Ne, Obama ni nič pomešal. Pomešaš lahko nekaj kar je bilo in ne nekaj česar sploh ni bilo. Obama je precej izčrpno in nazorno opisal kako je voditeljica iz Slovenije organizirala ne enega ampak kar dva referenduma v zvezi s preprečevanjem nasilja v družini. Na prvem referendumu so izgubili. Potem, ko so šli na podeželje in se pogovarjala z ruralnimi ljudmi in jim odprla oči…

Batack Obama v intervjuju:

” … Obstaja mlada voditeljica, s katero sodelujemo in prihaja iz Slovenije. Je del našega omrežja. Zagovarjala je stališče, da je potrebno narediti nekaj v zvezi s preprečevanjem nasilja v družini. Zakonodaja v tej državi (op.p. Sloveniji) ni poznala nasilja v družini.

Torej, obstajal je resničen problem. Izpeljali so referendum in ga strašljivo izgubili. Z njo smo potem delali in ji predlagali, da bi bilo dobro se pogovoriti z ljudmi, ki so bili na referendumu proti. Nato je šla na podeželje in se pogovorila s starejšimi, tradicionalnimi, ruralnimi, zelo vernimi in zelo konzervativnimi ženami, z njimi opravila razgovore in jim prisluhnila.

Saj ne, da se strinjajo z nasiljem v družini. Šlo je predvsem zato, da jih je strah, da bi nekdo spremenil njihov način življenja. Svoj način podajanja idej je prilagodila njihovem načinu razumevanja, nekaj let kasneje ponovila referendum in prišla skozi. Zato, ker je prilagodila svoj način podajanja in jim pokazala, da ne gre za resen pretres v njihovih življenjih, temveč zgolj potrditev vrednot in prepričanj. … “

Za boljše razumevanje zadeve okoli Obame in zgodbic z referendumi predlagam v branje tudi kolumno Edvarda Kadiča tukaj.

Kaj je narobe?

Narobe je vse. Nič od tega se ni nikoli zgodilo.

Kaj bi lahko Obama pomešal? S kom, s čim? Malo klikov sem in tja in takoj je jasno, da takšnega referenduma Slovenija ni imela.

Takšnega referenduma ni imela niti nobena od sosednjih držav. Takšnega ali podobnega referenduma tudi v Evropi ni bilo.

Pomešal je akcije. Katere akcije?

Ok, izpeljali so akcijo za referendum o vodi. Kolikor se spomnim, je ta akcija slonela na precej lažni trditvi, da bodo ljudje zaradi Janše ostali brez pitne vode. Zakon medtem ni šel niti mimo pitne vode.

So hodili kaj po deželi, po vaseh? Iskreno, ne vem. Vem pa, da so hodili po mestih.

So kdaj po vaseh ozaveščali o nasilju?

Tudi tega nisem zasledila, pa politiko aktivno sledim že kar nekaj let in česa takšnega, glede na pomp, ki ga mediji namenjajo prav vsakemu Nikinemu koraku, zagotovo ne bi spregledala.

Sem z ruralnega okolja

Sem iz ruralnega območja. Sem mati, precej konservativnih pogledov. Nikoli nisem zasledila kakršnekoli akcije ali pobude za referendum proti nasilju v družini. Nikoli seveda tudi nisem šla na tak referendum.

Nikoli nisem šla na tak referendum dvakrat. Prav tako nisem nikoli šla na tak referendum in zagotovo ne bi obkrožila ali podprla nič kar je v podporo nasilju.

Referendumu proti nasilju v družini ne bi nasprotovala. Tudi, če bi ga organizirala Nika.

Pravzaprav bi ji lahko iz prve roke povedala kaj je nasilje. Lahko bi ji opisala bolečino, smrtni strah in okus krvi v ustih. Prav tako bi ji lahko iz prve roke povedala, da bolečina pride za tabo, zaradi strahu je med nasiljem skoraj ne čutiš.

Zagotovo bi ji lahko povedala tudi, da prave žrtve nasilja ne nosijo opornic za roke preko plašča ampak imajo podplute obraze, nalomljene kosti, izpuljene lase… še hujši je strah, ki te zasleduje leta.

Kar je najhuje pri tem je, da si srečen, če jo odneseš “zgolj” z naštetim.

Ne pomilujem se. Ne vlačim te zgodbe ven, da bi se komu smilila. Zgodbo sem povedala zgolj z namenom, da povem, da za razliko od Nike vem, kaj je nasilje v družini.

Ni pomembno kaj je pomešal

Na koncu koncev sploh ni pomembno kaj je in kaj ni pomešal predsednik Obama. Pomembno je kaj in koga predstavlja Nika in njen inštitut.

Mene zagotovo ne. Težko bi tudi rekla, da se v tem inštitutu zavzemajo za žrtve nasilja. Ob aferi Fotopub so bile omenjene aktivistke več ali manj tiho.

Še posebej, če odziv primerjam s tistim, ko se je vanjo nekdo zaletel in ozmerjal njenega psa. Prej bi rekla, da se Nika še najbolj bori za pozornost in, če nečesa ne more na silo povezati z Janšo, je praktično neodzivna.

Nekoga, takšnega kot sem jaz, težko predstavlja ženska stara trideset, ki se obnaša kot deklica in ki, več kot očitno, pojma nima, kaj je resnično življenje na podeželju. Še posebej, ker tudi kritike in drugačna mnenja sproti označuje s sovraštvom in nasiljem nanjo. Misel na to, da me predstavlja nekdo kot je ona, je kot nova klofuta.

Tridesetletna ‘deklica’, ki prodaja pravljice, mediji pa te pravljice ljudem prodajo kot resnico? Ne, ne hvala.

Moje oči so odprte in to kar je v intervjuju obelodanil Obama vidijo že dolgo. Morda je Barack Obama oči odprl še komu.

Johanca

Vir citata Baracka Obame: Portal24.si

Opomba: Mnenja avtorice niso tudi nujno mnenja Uredništva