Nika Kovač prejela prestižno nagrado Vital Voices Global Leadership Awards

Nika Kovač [Foto: Zajem zaslona/N1]

Nika Kovač prejela prestižno nagrado Vital Voices Global Leadership Awards

Direktorica Inštituta 8. marec, Nika Kovač, je prejela nagrado Vital Voices Global Leadership Awards, namenjeno voditeljicam gibanj za človekove pravice, ekonomsko opolnomočenje in politične spremembe. Inštitut je sporočil, da ji bodo nagrado podelili 30. maja v Kennedyjevem centru za scenske umetnosti v Washingtonu. Kovačeva bo nagrado prejela za “organizacijo in gradnjo gibanj, ki mobilizirajo ljudi po Sloveniji in Evropi v bran za človekove pravice, enakost in pravičnost”.

Njen aktivizem je tesno povezan z Inštitutom 8. marec, ki se osredotoča na prevpraševanje različnih oblik podrejenosti, predvsem glede spola, in postavlja neenakopravnost v širši družbeni okvir. Inštitut je nedavno zaslovel kot koordinator mednarodne kampanje “Moj glas, moja izbira” (My Voice, My Choice) za varen in dostopen splav v Evropi. Kampanja je v Sloveniji že zbrala 100.000 podpisov podpore.

Nika Kovač je bila že večkrat priznana za svoje delo, med drugim je bila izbrana za Mladinino osebnost leta, Slovenko leta in eno izmed Evropejk leta po izboru francoske vlade. Nominirana je bila tudi za nagrado Kofi Annan NextGen Democracy Prize.

Poleg Nike Kovač bodo nagrado prejele še afriška aktivistka Aya Chebbi, predsednica Marshallovih otokov Hilda Heine, filipinska raziskovalna novinarka Maria Ressa, kolumbijska okoljevarstvenica Susana Muhamad in organizacija Safecity Global. Organizacija Vital Voices, ki jo je soustanovila nekdanja ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, že več kot 25 let vlaga v obetavne voditeljice, ki rešujejo največje družbene izzive. Od ustanovitve leta 1997 je podprla že več kot 20.000 žensk v 185 državah.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: