Nika Kovač sprejela Golobovo ponudbo, sejninam se odpoveduje

Nika Kovač sprejela Golobovo ponudbo, sejninam se odpoveduje

Povabilo premierja Roberta Goloba je Nika Kovač sprejela s tem pa prevzema vodenje strateškega sveta za preprečevanje sovražnega govora. Svet bo delo začel že danes.

Premier Robert Golob je vodenje sveta direktorici Inštituta 8. marec Niki Kovač ponudil v torek… o tem smo pisali tukaj.

Preko Facebook profila Inštituta 8. marec pa je Nika Kovač sinoči sporočila, da bo ponudbo sprejela. Kovač pravi, da verjame, da so za dosego družbenih sprememb nujna vsebinska zavezništva, povezovanja in sodelovanja.

Vabila ni pričakovala in je še do nedavnega verjela, da ga nikoli ne bo dobila, je dejala in dodala: “saj smo v inštitutu do vlade pogosto kritični, težimo, smo glasni in se ne ustavljamo”.

Vabilo je vzela skrajno resno, saj prinašajo odgovornost, obenem pa tudi vpliv na delovanje Inštituta 8. marec. O vabilu so se pogovarjali tako znotraj inštituta kot z javnostjo. Ugotovili, da gre, bolj kot za politično, za neodvisno in posvetovalno telo, sestavljeno iz najrazličnejših akterjev.

Ob tem odločitve sveta vlade ne zavezujejo, da mora sprejeti njihova priporočila, torej so le neodvisni posvetovalni organ. Koordinatorstvo pa, da ne predstavlja državne funkcije. Ti sveti imajo po mnenju Kovač tudi eno veliko prednost. In sicer, da omogočajo platformo za povezovanje različnih akterjev, ki delujejo na različnih področjih in se lahko o svojih prizadevanjih pogovarjajo za skupno mizo.

Ne bodo sprejeli vladnega denarja in ostali kritični do vlade

Našteto je Inštitut 8. marec privedlo do zaključka, da ponudbe ne morejo zavrniti. “Ker v inštitutu verjamemo, da so za dosego družbenih sprememb nujna vsebinska zavezništva, povezovanja in sodelovanja, ker imamo jasno vizijo, kaj si na področju zmanjševanja sovražnega govora želimo, je ponudbo nemogoče zavrniti,” je dejala Kovač. Inštitut bo ostal kritičen do vlade. Verjamejo, da bodo lahko preko sveta zgradili strpnejšo in prijaznejšo družbo, tudi preko tovrstnega vsebinskega sodelovanja.

V Inštitutu verjamejo, da je treba biti za svoje delo plačan, a se bodo v tem primeru držali svojega načela in vladnega denarja, ki bi ga Kovač prejela preko sejnin, ne bodo sprejeli. “Ker se tudi ne prijavljamo na razpise ministrstev, je logična tudi odločitev, da se sama odpovem vsem sejninam in honorarjem, povezanim s to funkcijo,” je zatrdila. Dodala je še, da funkcije ni sprejela zaradi zaupanja ministrski ekipi, temveč zato, ker se zaveda, da so spremembe na tem področju nujno potrebne.

vir Foto: STA/ montaža Demokracija