Nika Prevc na gori Zao poskrbela za zgodovinsko zmago

ByA.K.

19. januarja, 2024 , ,
Nika Prevc Foto: Zajem zaslona

Nika Prevc na gori Zao poskrbela za zgodovinsko zmago

Nika Prevc je poskrbela za nepozabno zgodovinsko zmago slovenske skakalne ekipe na gori Zao v osrčju Japonske. Na 16. tekmi za svetovni pokal v Zau so Slovenke dočakale svojo prvo zmago na tej prestižni lokaciji. V zahtevnih in spremenljivih vetrovnih razmerah, ob rahlem sneženju, je 18-letna Nika Prevc v prvi seriji blestela z odličnim skokom dolgim 98,5 metra. S 11,5 točkami prednosti pred drugouvrščeno Alexandrio Loutitt in 12,2 točkami pred tretjeuvrščeno Theo Minyan Bjoerseth je Nika Prevc suvereno dominirala v finalu.

Nika Križnar je po prvi seriji zasedala sedmo mesto, a je s fantastičnim drugim skokom dolgim 97 metrov napredovala in zgrešila uvrstitev na stopničke zgolj za pol točke, ki jih je zbrala svetovna prvakinja Alexandria Loutitt. Juki Ito, domača adutinja, se je s četrtega mesta prebila na drugo, vendar ji skok dneva, dolg 101,5 metra, ni prinesel zmage. Nika Prevc je z drugo zmago sezone utrdila svoj položaj v rumeni majici vodilne v skupnem seštevku svetovnega pokala. S prednostjo 20 točk pred Japonko je postala prava kraljica skakanja.

Japonska je super!

“Japonska se mi vedno zdi zanimiva. Tu rada skačem, ker zelo cenim napor domačinov, ki pripravljajo skakalnico. Super je,” je dejala najmlajša šampionka iz družine Prevc takoj po svoji zmagi.

Super začetek tekmovalnega vikenda v Zau z novo zmago Nike Prevc in s četrtim mestom Nike Križnar, ki je v prvi seriji žal naredila manjšo napako. Tudi Katra Komar ima novo uvrstitev med dvajseterico. Jutri gremo lahko z dvignjeno glavo naprej in upajmo, da bomo s takim tempom lahko nadaljevali konec tedna.

Anže Lavtižar

Nika Prevc je tudi v poskusni seriji z daljavo 98,5 metra pokazala svojo prevlado. V četrtkovih kvalifikacijah za petkov tekmo sta bili najboljši prav tako Slovenki: Nika Križnar tik pred Niko Prevc. Sobotna tekma na 102 metra veliki srednji skakalnici bo ekipna, kjer bosta Slovenijo zastopali naveza obeh Nik: Prevc in Križnar. V nedeljo pa sledi še ena posamična preizkušnja.

Zao je bil v preteklosti neusmiljen za slovenske skakalke, saj so Japonke nanj vpisale kar 10 zmag (8-krat Sara Takanaši in 2-krat Juki Ito). Tokratna zmaga predstavlja prelomnico za slovensko žensko skakalno ekipo na tej lokaciji. Po japonski turneji se bodo skakalke vrnile v Evropo, kjer se bo svetovni pokal nadaljeval na Ljubnem ob Savinji s tekmama 27. in 28. januarja.

vir; Foto: Zajem zaslona; Portal24