Nika Prevc osvojila veliki kristalni globus

Nika Prevc [Foto: Zajem zaslona]

Nika Prevc osvojila veliki kristalni globus

V zaključku tekmovalne sezone smučarskih skokov za ženske v deževni Planici je slovenska skakalka Nika Prevc osvojila odlično 3. mesto. Zmagala je Avstrijka Eva Pinkelnig, ki je postavila nov rekord naprave z izjemnim skokom 103,5 metra. Kljub temu je skupna zmagovalka sezone 2023/24 postala Nika Prevc, ki je tako domov prinesla že peti slovenski veliki kristalni globus.

Pri vsega 19 letih je Nika Prevc osvojila tudi veliki kristalni globus, ki je v tej sezoni okronal njene izjemne dosežke. Zmagala je na sedmih tekmah svetovnega pokala in pokazala neverjetno zrelost ter tekmovalni duh, ko je v zaključku sezone uspešno zdržala pritiske in ohranjala prednost pred svojimi tekmicami.

Na domači skakalnici v Planici si je Nika želela zmagati, a sta bili tokrat Avstrijka Eva Pinkelnig in Kanadčanka Alexandra Loutitt boljši. Kljub temu je Prevc s 3. mestom dokazala svojo visoko formo in kakovost. Poleg Nike Prevc so se tekme udeležile tudi druge slovenske skakalke. Nika Križnar je zasedla 11. mesto, mladinska svetovna prvakinja Tina Erzar 16., Ema Klinec 19., Taja Bodlaj 25., in Katra Komar 28. mesto.

Boj za zmago

Za zmago na današnji tekmi je bilo potrebno skočiti preko 100 metrov. Eva Pinkelnig je že po prvi seriji zasedla vodilno pozicijo s skokom 100,5 metra, za njo je zaostajala Alexandria Loutitt, Nika Prevc pa je bila tretja. V finalu se vrstni red prve trojice ni spremenil, pri čemer je Pinkelnig še izboljšala svoj dosežek in postavila nov rekord naprave.

V skupnem seštevku svetovnega pokala je po 24 tekmah slavila Nika Prevc, sledila ji je Eva Pinkelnig, na tretje mesto pa se je uvrstila Alexandra Loutitt. Nika Prevc je tako 30 minut po koncu tekme v deževni Planici dvignila veliki kristalni globus, dosežek, ki so ga od Slovencev pred njo uspeli doseči le Primož Peterka (dvakrat), Peter Prevc in Nika Križnar.

Vzdušje v Planici je kljub dežju ostalo praznično, saj je Nika Prevc svojim navijačem prinesla veliki razlog za praznovanje, potrjujoč slovensko dominanco v ženskih smučarskih skokih.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona