Nike ukinja samozavezujoče čevlje ‘Back to the Future’

ByAna Koren

6. julija, 2024
Nike čevlji Adapt [Foto: Nike]

Nike ukinja samozavezujoče čevlje ‘Back to the Future’

Nike je napovedal, da bo ukinil svojo linijo samozavezujočih čevljev Adapt BB, ki so bili inspirirani s strani filma ‘Back to the Future’. Prav tako bodo iz trgovin z aplikacijami Apple in Android in odstranil spremljevalno aplikacijo Adapt. Aplikacija, ki omogoča prilagajanje čevljev preko Bluetooth povezave, bo globalno odstranjena 6. avgusta 2024, je na svoji spletni strani za podporo objavil Nike.

Kljub temu Nike zagotavlja, da bodo čevlji Adapt delovali tudi brez aplikacije. Na čevljih bodo še naprej delovale osnovne funkcionalnosti, kot so vklop, preverjanje stanja baterije, prilagajanje prileganja, shranjevanje prileganja, odpenjanje čevljev in izklop. Pametne funkcije, kot je povezljivost s telefonom preko Bluetootha, pa sicer ne bodo več dostopne.

Nike pojasnjuje, da bodo uporabniki, ki že imajo nameščeno aplikacijo Adapt, lahko še naprej uporabljali funkcije, kot so menjava luči, zavezovanje čevljev, nastavljanje prilagojenih krojev, zaznavanje kretenj in pametni ukazi. Vendar pa aplikacije ne bo več mogoče prenesti na nov telefon. Slednje pomeni, da bodo uporabniki ostali brez teh funkcionalnosti, če bodo nadgradili ali zamenjali svoj telefon.

Ena izmed temeljnih funkcij čevljev, osvetlitev, prav tako ne bo več delovala brez aplikacije. Nike je pojasnil, da bodo čevlji obdržali zadnjo izbrano barvo luči. Če aplikacija ni nameščena, bo osvetlitev privzeta barva, ki jo uporabnik ne bo mogel več spreminjati.

Čeprav je dobro, da bodo čevlji ohranili nekaj svoje osnovne funkcionalnosti, je izguba telefonske povezljivosti velika stvar in prinaša negotovost glede prihodnosti pametnih oblačil. Glede na ceno čevljev, ki je znašala 350 dolarjev, izguba večine funkcij ni dobra novica za kupce in lahko vpliva na prihodnje odločitve potrošnikov glede nakupa pametne obutve ali oblačil.

[Vir: Tom’s guide]; Portal24; Foto: Nike