Kot neodvisna kandidatka s podpisi volivk in volivcev se bo za mesto Predsednice republike Slovenije potegovala tudi zadnje čase zelo aktualna in nadvse priljubljena psihoanalitičarka Nina Krajnik. Nina Krajnik je ob napovedi kandidature izrazila željo, da se “slovenska družba na nek način ozdravi, da se prerodi”.

Nina Krajnik je prva slovenska lacanovska psihoanalitičarka in doktorica filozofije ter prva slovenska članica Svetovne psihoanalitične zveze (AMP). Deluje tudi v projektih zagotavljanja psihosocialne pomoči starejšim in onkološkim bolnikom.

Nina Krajnik je na uradni predstavitvi svoje kandidature za Predsednico republike v Slovenski matici povedala, da se na volitve podaja kot neodvisna kandidatka s podpisi volivk in volivcev. Nina Krajnik namreč ni članica nobene stranke.

 “Bom sicer vesela, če se bo katera koli stranka identificirala z mojimi idejami oziroma jih prepoznala kot svoje,” je dodala. Pojasnila je, da se je za kandidaturo odločila iz številnih razlogov. “Predvsem so v prvi vrsti ljudje, ki mi veliko pomenijo, ki jih cenim, ki spoštujem njihovo besedo. Predvsem pa samo dejstvo, da so v to mojo odločitev polagati upe in svoje želje.”

Nina Krajnik

Nina Krajnik pravi, da se v volilni boj podaja, ker si želi, “da ta slovenska družba na nek način ozdravi, da se prerodi”.

“Vemo, da živimo v nekem svetu slovenske družbe, ki je pogosto grob, nepravičen. Veliko se govori o pravni državi, o človekovih pravicah in velikokrat jih teptajo tisti, ki jih govorijo v imenu njih.”

Nina Krajnik

Bolj kot za družbeni problem, gre predvsem za problem na osebni ravni, meni Nina Krajnik in poudarja predvsem etiketiranje ljudi.

“V Sloveniji oči še niso odprte za nekaj, kar je cilj moje politike. In moja politika je politika singularnega.” 

Nina Krajnik

Po oceni Nine Krajnik ta beseda v slovenski politiki doslej ni bila znana, “ker v mišljenju ljudi morda niti ni obstajala”. Nina Krajnik pravi, da singularnost pomeni, “da razumemo sebe in druge v absolutni neprimerljivosti s komer koli.”

Podpora

Pri kandidaturi Nino Krajnik med drugim podpirajo profesor prava Peter Jambrek, profesor in sodnik Tone Jerovšek, smučarski skakalec Lovro Kos, astronom in fizik Bojan Kambič, podjetnik in glasbenik Pavle Okorn, Nataša Elvira Jelenc iz društva onkoloških bolnikov, predsednica ženskega odbora društva PEN Gabrijela Babnik in akademski slikar Matej Metlikovič.

Foto: Nina Krajnik

By A.K.

Komentar: