Niz skrivnostnih incidentov v Moskvi, velika sramota

Moskva [Foto: Pixbay]

Niz skrivnostnih incidentov v Moskvi. “Putin je bil ponižan hujše kot Gorbačov leta 1987.”

Niz skrivnostnih incidentov… Moskva je, ko je preteklo sredo eksplozija razsvetlila kupolo v Kremlju, za odziv potrebovala kar 12 ur. Po besedah ​​Dmitrija Peskova, tiskovnega predstavnika ruskega predsednika Vladimirja Putina, so varnostne službe potrebovale čas za preiskavo incidenta. 

Pred dnevom zmage, ki tradicionalno obeležuje zmagoslavje Sovjetske zveze nad nacistično Nemčijo, a je postal simbol sedanje vojne Rusije proti Ukrajini, Kremelj doma govori, da se država bori s sovražnikom, ki je tako močan kot zloben. Ta pripoved naj bi pojasnila pomanjkanje uspeha na fronti po 14 mesecih bojev, hkrati pa Rusom ponudila občutek varnosti, da se bodo njihova življenja nadaljevala kot običajno.

Niz skrivnostnih dogodkov

Toda vrsta skrivnostnih incidentov, vključno z zgodnjo jutranjo eksplozijo v sredo, razkriva razpoke na ruski fasadi. Odpoved nekaterih proslav na predvečer dneva zmage je še en znak, da se iluzija začenja rušiti.

Kremelj je vdor dveh dronov v močno zastraženo moskovsko posest ob dveh zjutraj označil za poskus “kijevskega režima”, da ubije predsednika Putina. To je podal v izjavi v sredo popoldne. V izjavi so trdili, da ima Rusija pravico odgovoriti, “kjer in ko se ji zdi primerno”. Putina takrat ni bilo v kompleksu. Dan pozneje je Moskva k obtožbam o eksploziji dodala še ZDA.

“Dobro vemo, da se odločitve o takih akcijah, takšnih terorističnih napadih ne sprejemajo v Kijevu, ampak v Washingtonu,” je v četrtek dejal Peskov. Tako Kijev kot Washington odločno zanikata kakršno koli vpletenost.

Sredin napad z dronom je bil zadnji v nizu nepojasnjenih incidentov na ruskem ozemlju v zadnjih mesecih, vključno z napadom z avtomobilom bombo na ultranacionalističnega pisatelja v soboto. To je bil tretji napad na provojne aktiviste od začetka invazije, od katerih sta se dva končala usodno. Na Krimu je prišlo tudi do številnih sestreljenih dronov, iztirjenja tovornih vlakov in vsaj dveh požarov v skladiščih goriva.

V vseh teh primerih je Kremelj novico omalovaževal ali pa se držal distance. Dejstvo, da se je tokrat odločil dati uradno izjavo in s prstom pokazati na ZDA, svojega glavnega sovražnika, nakazuje, da želi Kremelj to ljudem dati vedeti. Toda s kakšnim učinkom?

Rusija napoveduje maščevanje

Kot je bilo pričakovano, tiskovni predstavniki Kremlja kličejo po maščevanju. Nekdanji ruski predsednik in sedanji vodja varnostnega sveta Dmitrij Medvedjev je pozval k “fizični odstranitvi” ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

“Mogoče se bodo zdaj stvari uresničile?” je zapisala Margarita Simonyan, odgovorna urednica ruske državne televizije RT. A razen običajnega šovinističnega rožljanja z orožjem glavne ruske večerne novice niso predvajale prizorov eksplozije drona. Še vedno je več vprašanj kot odgovorov.

Kremelj je eden najbolje zaščitenih krajev v Rusiji. Domnevali so, da bo preboj njegove protiletalske obrambe skoraj nemogoč. Znano je tudi, da Putin večino časa preživi drugje.

To je podžgalo špekulacije, da je bil napad z brezpilotnim letalom pravzaprav zrežirana operacija, ki jo je organizirala ena od ruskih varnostnih služb. Možni motivi so notranji boj za oblast, kolikor so varnostne službe videti kot monolit, so v resnici razdeljene ali poskus odvrniti Zahod od nadaljnjih dobav orožja Ukrajini, saj naj bi ga uporabili za napade na rusko ozemlje.

Toda napad na središče moči ima veliko simbolično, če že ne fizično ceno. Prav v senatu Kremlja je Putin pred začetkom popolne invazije na Ukrajino februarja 2022, organiziral zgodovinsko srečanje s svojimi varnostnimi svetovalci. Njegove simbolike ni mogoče zanikati.

“Večja sramota kot leta 1987.”

Ne glede na to, kdo stoji za vdorom, je manj verjetno, da bo povzročil učinek zbiranja okoli zastave, kot to, da bo sprožil vprašanja o obrambnem sistemu Kremlja.

Narejene so bile primerjave z znamenitim primerom 19-letnega Nemca Mathiasa Rusta, ki je v času hladne vojne z letalom cessna pristal blizu Kremlja. Dejstvo, da mu je uspelo neopaženo preleteti mejo, je bilo za Mihaila Gorbačova veliko ponižanje. Zato so se med njegovim obrambnim padale glave.

Tudi čas incidenta prejšnji teden ni bil ravno ugoden. Zgodil se je namreč tik preden je Rusija pokazala svojo običajno vojaško moč za dan zmage 9. maja.

Že pred sredo je bilo stanje napeto. Ker so se izogibali uporabi besede “vojna”, ki je prepovedana, je več deset ruskih mest odpovedalo vojaške parade, da ne bi “izzvali sovražnika”. Nesmrtni polk, zelo priljubljena povorka ljudi s fotografijami svojih sorodnikov, ki so se borili v drugi svetovni vojni, je bila letos odpovedana. Ponekod so celo odpovedali ognjemet.

Po eni strani bi lahko takšne spremembe pomembnega državnega praznika pomenile, da so Rusi v vojni s “teroristi”, kot pravi Kremelj. Toda meč je dvorezen. “V sedanjem kontekstu bomo odpoved parad razumeli kot še en znak, da gredo stvari zelo slabo,” je dejal Abas Galjamov. Galjamov je nekdanji pisec govorov v Kremlju, ki je postal analitik.

Najpomembnejša parada

Čeprav se izogibanje množičnim zbiranjem v mestih blizu ruske meje z Ukrajino morda zdi logičen previdnostni ukrep, je manj očitno za mesta v Sibiriji, oddaljena na tisoče kilometrov.

Nekateri se glasno sprašujejo, ali nekaterim mestom primanjkuje vojaške opreme za parado ali morda želijo preprečiti ljudem, da bi šli na ulice s fotografijami svojih sorodnikov, ki so umrli v Ukrajini, kar bi vizualno predstavljalo število smrtnih žrtev v Rusiji.

Najpomembnejša vojaška parada v Moskvi, ki jo v živo prenaša ruska državna televizija, bo potekala, a napetost v prestolnici je občutna.

Rdeči trg je že dva tedna zaprt za javnost, ulice so zabarikadirane. Po incidentu v sredo je moskovski župan Sergej Sobjanin nemudoma prepovedal uporabo dronov, temu pa je sledilo še več deset drugih regij. Moskovčani imajo že dneve težave z GPS signalom.

Veliko bo odvisno od Putina. Njegov letni govor ob dnevu zmage na Rdečem trgu je eden redkih trenutkov, ko je vnaprej znano, kje je. Po vdoru varnosti v sredo se nekateri sprašujejo, ali bi morda razmišljal o nastopu na paradi. A posledice njegove odsotnosti ne bi bile dobre in malo je možnosti, da bi Kremelj tvegal psihološke posledice.

Pa vendar je vprašanje, ali je dovolj varno, da gre predsednik v javnost v središču Moskve, zgovornejše od zvoka 10.000 mož, ki korakajo po Rdečem trgu.

vir Foto: Pixabay