Nizozemska: Geert Wilders oblikoval štiristrankarsko koalicijo

ByAna Koren

15. maja, 2024 ,
Geert Wilders [Foto: Geert Wilders X]

Nizozemska: Geert Wilders oblikoval štiristrankarsko koalicijo

Šest mesecev po zmagi na nizozemskih državnih volitvah je voditelj desnice, Geert Wilders, sklenil dogovor o oblikovanju štiristrankarske koalicije. Sestava nove vlade kaže na možnost, da bo Nizozemska, tik pred evropskimi volitvami, sledila trendu krepitve desnice v Evropski uniji.

V novo koalicijo so vključene štiri politične stranke: Stranka za svobodo (PVV), ki jo vodi Wilders, Ljudska stranka za svobodo in demokracijo (VVD), Nova družbena pogodba (NSC) in Kmečko-državljansko gibanje (BBB). Wilders, ki je znan po svojih radikalnih stališčih, je izrazil, da sam ne pričakuje, da bo zasedel mesto premiera, saj ga koalicijski partnerji še vedno vidijo kot preveč ekstremnega. Kljub temu njegova Stranka za svobodo ostaja gonilna sila v koaliciji.

Koalicija se oblikuje v času, ko desne stranke pridobivajo na moči v celotnem 27-članskem bloku EU. “Upam, da bomo prišli tja. Mislim, da bomo prišli tja. Ne vidim, da bi šlo narobe,” je Wilders po doseženem dogovoru o državnem financiranju, ki je bil zadnji večji izziv v pogajanjih, povedal za nizozemsko televizijo. Kdo bo prevzel vlogo premiera, še ni določeno.

Stranka za svobodo je na zadnjih volitvah osvojila 37 sedežev v 150-sedežnem spodnjem domu parlamenta, skupaj pa imajo štiri koalicijske stranke udobno večino 88 sedežev. Po dveh desetletjih v opoziciji se je Wildersu ponudila priložnost voditi državo, ki je tradicionalno znana po svoji tolerantnosti, vendar se je odločil umakniti, in sicer v prid napredovanja večine svojega političnega programa.

Desne stranke so del številnih evropskih vladnih koalicij, od Finske do Hrvaške, desni premierji pa trenutno vodijo države, kot so Madžarska, Slovaška in Italija. Ta trend kaže na možen nadaljnji vzpon desnice v prihajajočih volitvah EU.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Geert Wilders X