Nizozemska na Poljsko pošilja osem letal F-35

ByAna Koren

24. januarja, 2023 , , ,

Nizozemska na Poljsko pošilja osem letal F-35

Nizozemska bo konec meseca na Poljsko poslala osem najsodobnejših bojnih letal F-35, je danes v sporočilu za javnost sporočilo nizozemsko obrambno ministrstvo. Gre za potezo, namenjeno Natovi zaščiti neba nad vzhodno Evropo.

“Februarja in marca bodo štiri bojna letala na voljo za varovanje Natovega zračnega prostora nad vzhodno Evropo. Druga štiri letala F-35 bodo sodelovala v programih usposabljanja z zavezniki. na usposabljanju, namenjenem pri povečevanju pripravljenosti Nata na vzhodnem krilu in krepitvi sodelovanja med različnimi članicami Nata,” je sporočilo nizozemsko obrambno ministrstvo.

V sporočilu za javnost piše, da bo letalo F-35 “pripravljeno na odziv v nekaj minutah, če bo potrebno prestreči letalo. Dve letali bosta stalno varovali Natov zračni prostor, drugi dve sta rezervi.

Poljska je članica Nata, ki meji na rusko eksklavo Kaliningrad, kjer so nameščene ruske sile.

Spomnimo, Nizozemska je nedavno okrepila podporo Ukrajini in napovedala, da se bo pridružila ZDA in Nemčiji pri pošiljanju raketnih sistemov zračne obrambe Patriot v Ukrajino. Nizozemski premier Mark Rutte je to napovedal med nedavnim srečanjem z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom v Beli hiši.

Ukrajina: Potrebujemo tanke, da zavzamemo ozemlje

Ukrajina za protiofenzivo proti ruskim silam, da bi zavzela okupirano ozemlje, potrebuje več sto tankov svojih zahodnih zaveznikov, je dejal Andrij Jermak.

“Potrebujemo tanke. Ne 10-20, ampak nekaj sto. Naš cilj so meje iz leta 1991 in kaznovanje sovražnika, ki bo plačal za svoje zločine,” je na aplikaciji Telegram zapisal Jermak. Jermak je vodja urada predsednika Volodimirja Zelenskega.

Kijev si prizadeva za dobavo tankov, zlasti Leoparda 2 nemške izdelave, ki ga uporabljajo številne članice Nata in za ponovni izvoz v Ukrajino potrebuje odobritev Berlina.

Poljaki nameravajo poslati tanke Leopard

Poljski premier je dejal, da bo njegova vlada zaprosila Nemčijo za dovoljenje za pošiljanje tankov Leopard v Ukrajino in jih namerava poslati ne glede na to, ali se Berlin s tem strinja. Nemški zunanji minister je dejal, da Berlin ne bo ovira, če Poljska to želi storiti. Glede na register orožja ZN za leto 2019 ima Poljska 247 tankov leopard 2.

Rusija je zasedla del vzhodne in južne Ukrajine ter polotok Krim, ki si ga je Moskva priključila leta 2014.

Suverene meje Ukrajine so bile vzpostavljene leta 1991 po razpadu Sovjetske zveze. Kijev je kot enega glavnih pogojev za končanje 11-mesečne vojne navedel umik ruskih sil z vsega svojega ozemlja.

vir Foto: Pexels (fotografija je simbolična)

Ne spreglejte…

Aretirali namestnika ukrajinskega ministra, sumijo ga prejemanja podkupnine

Aretirali so namestnika ukrajinskega ministra za infrastrukturo Vasila Lozinskega, sumijo ga poneverbe sredstev, namenjenih za obnovo poškodovane infrastrukture v državi.

Po razkritju medijev, da naj bi bila podpisana pogodba z napihnjenimi cenami, so na ministrstvu za obrambo uvedli notranjo revizijo… več tukaj.