Nizozemska: Novi davki za tehnološka podjetja, kazen za potrošnike

ByAna Koren

28. februarja, 2023
Foto: Pexels [fotografija je simbolna]

Nizozemska: Novi davki za tehnološka podjetja, za sofinanciranje novih mobilnih omrežij bi podražili storitve za potrošnike

Nizozemska je opozorila, da tehnološkim podjetjem ne bi smeli uvesti dajatev za sofinanciranje novih mobilnih omrežij, saj bi s tem kršili načelo internetne nevtralnosti in podražili storitve za državljane.

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je začel posvetovanje o financiranju izgradnje dragih 5G in širokopasovnih omrežij.

Google, Apple, Meta, Netflix, Microsoft: Internetni davek bi spodkopal predpise EU

Velika telekomunikacijska podjetja, kot so Deutsche Telekom, Orange, Telefonica in Telecom Italia, že dolgo lobirajo, da bi del finančnega bremena prevalili na tehnološke velikane, kot so Google, Apple, Amazon in Microsoft.

Več kot polovico internetnega prometa predstavljajo tehnološka podjetja, opozarjajo telekomi. Skupina tehnoloških podjetij, med njimi Google, Apple, Meta Platforms, Netflix, Amazon in Microsoft, je odgovorila, da bi “davek na internet” spodkopal predpise EU o enaki obravnavi vseh uporabnikov. 

Minister za gospodarstvo: Takšen davek bi kaznoval potrošnike

Nizozemski minister za gospodarstvo Micky Adriaansens se je danes pri odzivu skliceval na pobudo za vključitev tehnoloških velikanov v financiranje mobilnih omrežij.

“Nizozemska vlada je pri svetovalnem podjetju Oxera naročila študijo, ki je pokazala pomanjkljivosti takšnega davka,” je dejal Adriaansens.

“To bi kaznovalo potrošnike,” je v intervjuju za Reuters dejal minister. Pojasnil je, da bi se lahko potrošniki, ki plačujejo naročnine na telekomunikacijske, pretočne in video storitve, soočili z višjimi računi, saj bodo tehnološka podjetja stroške novega davka verjetno prenesla na uporabnike.

“Najprej bi morali analizirati problem in ugotoviti, kako se trg običajno odziva na takšne izzive. Prvič, ali mora (infrastrukturo) zagotoviti država, ali je denar mogoče dobiti drugje ali je za infrastrukturo odgovoren izključno trg? ” je dilemo pojasnil minister.

“Mislim, da obstaja bojazen, da naša infrastruktura ni sposobna izpolniti naših pričakovanj in naših ambicij. Razumem ta strah. Menim, da se v tem primeru ne bi smeli lotiti vprašanja tako hitro,” je dejal Adriaansens.

“Ni trdnih dokazov, da bi odškodnine izboljšale ekonomsko učinkovitost”

Po raziskavi Oxere višji stroški omrežja kljub močni rasti internetnega podatkovnega prometa niso predstavljali bremena za evropske telekomunikacije.

Oxera je ugotovila tudi, da je posodobitev omrežja povečala dobiček iz poslovanja telekomunikacijskih podjetij zaradi zmanjšanega števila zaposlenih in nižjih stroškov kapitala.

“Naša analiza predloga dajatve kaže, da ni trdnih dokazov, da bi dajatev izboljšala ekonomsko učinkovitost in da bi lahko povzročila znatne stroške transakcije in vzpostavitve,” je zapisano v poročilu Oxere.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

JPMorgan zaposlenim omejil uporabo ChatGPT

JPMorgan Chase svojim zaposlenim začasno omejuje uporabo ChatGPT. Klepetalni robot z umetno inteligenco je namreč postal zelo priljubljen.

Največja ameriška banka je njegovo uporabo med osebjem omejila, navaja CNN, ki se pri poročanju sklicuje na osebo, ki je seznanjena s tem. Odločitev ni bila sprejeta zaradi določene težave, ampak zaradi skladnosti z omejitvami programske opreme tretjih oseb.

JPMorgan Chase zadeve ni želel komentirati… več tukaj.