NLB predstavila ambiciozno strategijo za obdobje do 2030 leta

ByMiha Kovač

10. maja, 2024 , ,
NLB [Foto: Zajem zaslona]

NLB predstavila ambiciozno strategijo za obdobje do 2030 leta

NLB je ob dnevu vlagateljev razkrila svoje cilje za prihodnje desetletje, ki vključujejo povečanje bilančne vsote na 50 milijard evrov, prihodkov na dve milijardi evrov in dobička na milijardo evrov. Predsednik uprave NLB-ja, Blaž Brodnjak, je poudaril priložnosti v jugovzhodni regiji, kjer banka že ima močno prisotnost.

Brodnjak je izpostavil, da je strategija zasnovana na predvidevanjih hitrejše rasti regije v primerjavi z zahodnimi državami. “Regijo, v kateri NLB deluje, vidimo kot regijo priložnosti,” je dejal na dogodku. Poudaril je tudi pripravljenost banke na organsko rast in potencialne prevzemne priložnosti.

NLB je lani dosegla čiste prihodke v višini skoraj 1,1 milijarde evrov in čisti dobiček skoraj 551 milijonov evrov. Banka je prisotna v Sloveniji, Severni Makedoniji, BiH, Kosovu, Črni gori in Srbiji, s skupaj 2,9 milijona strank in 408 poslovalnicami.

Brodnjak je omenil tudi zanimanje za hrvaški in albanski trg, s čimer bi NLB pokrila vsa tržišča nekdanje Jugoslavije in Zahodnega Balkana. “Potem bi bili res edinstveni, saj bi edini povezali vse te trge,” je dodal. Lani je NLB kupila družbo SLS Holdco, kar prinaša vodilni položaj na slovenskem trgu in možen vstop na hrvaški trg.

NLB napoveduje povečanje prihodkov na 1,2 milijarde evrov v letu 2024 in 2025 ter namerava dvigniti delež dividend iz čistega dobička s 40 odstotkov na 50 do 60 odstotkov. Minister za finance Klemen Boštjančič je izpostavil pomen razvitega kapitalskega trga in napovedal izdajo prve državne ljudske obveznice ter spremembe zakonodaje za podporo občinskim obveznicam.

NLB tako ostaja predana svoji viziji postati vodilna finančna institucija v jugovzhodni Evropi, s poudarkom na univerzalnem in digitaliziranem bančnem modelu ter lokalnih naložbah.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona