Nočna mora na vlaku: Osem ur za pot iz Maribora v Ljubljano

ByA.K.

22. januarja, 2024 , , ,
Vlak SŽ Foto: Zajem zaslona

Nočna mora na vlaku: Osem ur za pot iz Maribora v Ljubljano

Potniki, ki so se v soboto odpravili na potovanje med Mariborom in Ljubljano, so doživeli pravo nočno moro, saj so na vlaku brez elektrike in ogrevanja obtičali več kot osem ur. Dogodek je sprožil jezo in nezadovoljstvo, saj potniki niso mogli pravočasno prispeti na svoj cilj.

Vlak iz Maribora proti Ljubljani odpelje ob 17.40 uri in v Ljubljano prispe čez dve uri. Vendar pa se je potniška izkušnja hitro spremenila v nočno moro. Vlak med postajama Ponikva in Grobelno je okoli pol sedme ure popoldne ostal brez električne energije. Še več, na vlaku je odpovedalo tudi ogrevanje, kar je pomenilo, da so se potniki znašli v mrzlih razmerah s temperaturami pod lediščem.

Zaradi težav z električno napeljavo in ogrevanjem so potniki čakali kar dve dolgi uri, preden je prisopihala nadomestna dizelska lokomotiva, ki je vlak potegnila do postaje Šentjur. Tam pa so potniki znova čakali. Čakalnica na postaji Šentjur ni bila pripravljena sprejeti vseh potnikov, saj je primerna le za manjšo skupino (okoli dvajset ljudi, potnikov pa je bilo okoli petdeset). Večina potnikov je tako ostala ujeta v mrzlem vlaku, kjer so morali prenašati izjemno nizke temperature.

Težave tudi z avtobusom

Ko je končno prišel čas za nadomestni avtobus, so se težave nadaljevale. Avtobus je potnike prepeljal zgolj do bližnjega Celja, kar je trajalo kar tri ure čakanja. Kasneje so se jim pridružili tudi potniki iz dveh drugih vlakov, ki so doživeli enake težave. Šele v Celju so lahko prestopili na nadomestni vlak, ki jih je po osmih urah naporne poti končno pripeljal v Ljubljano.

Darja Kocjan, direktorica potniškega prometa na Slovenskih železnicah (SŽ), je pojasnila, da je prišlo do več izrednih dogodkov med Mariborom in Celjem, vključno z izpadi napetosti in težavami na kretnici v Šentjurju. Poleg tega so se avtobusni prevozniki soočali s težavami zaradi izjemno nizkih temperatur.

Potniki na vlaku so se soočili z neprijetnimi razmerami, med njimi pa je bila tudi družina z enomesečnim dojenčkom. Kljub mrazu jim Slovenske železnice niso ponudile toplih napitkov, prav tako pa se nihče ni opravičil ali podrobneje razložil, kaj se je dogajalo.

Prav vsem se zelo opravičujemo. Niso zahtevali kakšne intervencije, otrok je v glavnem spal, bili so oblečeni, ni bilo nekih posebnosti. Seveda pa je neprijetna tako dolga pot za vse potnike.

Darja Kocjan

Direktorica potniškega prometa SŽ-ja je izrazila iskreno opravičilo in napovedala povračilo denarja za vozovnice potnikom na vlakih, ki so doživeli izredno dolge zamude. Te dogodke je označila za neprijetne in zagotovila, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da se podobni incidenti v prihodnosti preprečijo.

vir; Foto: Zajem zaslona (fotografija je simbolna); Portal24