Noro! BMW načrtuje naslednjo generacijo M3!

ByMiha Kovač

10. marca, 2024
Foto: BMW

Noro! BMW načrtuje naslednjo generacijo M3!

Legendarni BMW M3 je avtomobil, ki je že desetletja sinonim za zmogljivost, eleganco in inovativnost. Z nedavnimi poročili, ki kažejo na načrte BMW za lansiranje naslednje generacije M3, z interno oznako G84, v obdobju 2027-2028, se zdi, da bo ta dediščina nadaljevala svojo pot. Razvoj prihaja ob ravno pravem času. Industrija namreč pričakuje prihod nove serije G50 3 konec leta 2026, s čimer se nadaljuje trend inovacij in preseganja meja pri BMW.

Vendar pa novosti ne ostajajo zgolj pri pričakovanem časovnem okviru izdaje. Očitna odsotnost načrtov za nov motor z notranjim zgorevanjem za BMW M4 sproža vprašanja in ugibanja o prihodnosti klasičnih avtomobilov z motorjem z notranjim zgorevanjem (ICE) pod okriljem BMW. Kljub temu je ključno razumeti, da dokler BMW uradno ne potrdi teh informacij, ostaja veliko prostora za spremembe. Slednje predvsem zato, ker se lahko proizvodni načrti spremenjeni do 18 mesecev pred začetkom proizvodnje.

Zanimivo je, da se obeta soobstoj novega G84 M3 in prvega električnega M3 (s kodno oznako šasije ZA0), kar kaže na pomembno strategijo diverzifikacije produkta. Pristop ne samo da zadovoljuje trenutne trende elektrifikacije v avtomobilski industriji, omogoča tudi, da se BMW prilagodi spreminjajočim se tržnim pogojem in predpisom. Slednje zlasti v luči pričakovanih strožjih emisijskih standardov Euro 7.

3,0-litrski šestvaljni motor S58

Kar zadeva tehnične specifikacije, se predvideva, da bo M3 (G84) še naprej uporabljal 3,0-litrski šestvaljni motor S58. Motor bo sicer skladen s standardom Euro 7. To priča o zavezanosti BMW k ohranjanju zmogljivosti in hkrati skladnosti z okoljskimi standardi. Z napovedano platformo G50 CLAR in časovnico izdaje proti koncu leta 2027 ali v začetku leta 2028, BMW utrjuje svojo vlogo kot pionir in inovator v industriji.

To obdobje prenove in inovacij ne pomeni le nadaljevanja legende M3, ampak tudi ponuja vpogled v prihodnost avtomobilizma. V času, ko se trg električnih vozil razvija, a hkrati sooča z izzivi, BMW z zadržanim optimizmom navigira po teh vodah. S prilagodljivostjo pri spreminjajočih se tržnih in regulativnih pogojih BMW dokazuje svojo sposobnost, da ostane relevanten in vodilni v industriji.

Dvojna ponudba M3 – ena električna in ena z ICE – je še posebej vznemirljiva. Ta pristop ne samo da zadovoljuje širok spekter želja in potreb potrošnikov, ampak tudi zagotavlja, da navdušenci nad visokimi zmogljivostmi in tradicionalisti lahko najdejo model, ki ustreza njihovim preferencam. Strategija je dokaz BMW-jeve predanosti inovacijam. BMW pa ohranja tudi spoštovanje do svoje bogate zgodovine in dediščine avtomobilske odličnosti.

[Vir: BMW Blog]; Portal24;

Foto: BMW