Norveška in Irska bosta priznali neodvisno palestinsko državo

Palestina [Foto: Freepik (fotografija je simbolna)]

Norveška in Irska bosta priznali neodvisno palestinsko državo

Norveška vlada bo danes sporočila, da priznava neodvisno palestinsko državo, poročata javna televizija NRK in dnevni časopis Aftenposten, ki se sklicujeta na neimenovane vire. Norveško zunanje ministrstvo se ni takoj odzvalo na prošnjo za komentar.

Podoben korak bo danes naredila tudi Irska vlada. Vir, ki je seznanjen z zadevo, je v torek povedal, da bo Irska danes objavila priznanje države Palestine. Irska, Španija, Slovenija in Malta, države članice Evropske unije, so v preteklih tednih izjavile, da nameravajo priznati Palestino. Trdijo namreč, da je dvodržavna rešitev ključna za dolgoročni mir v regiji.

Irska vlada je sinoči sporočila, da bo imel premier Simon Harris v sredo zjutraj tiskovno konferenco, vendar ni razkrila teme pogovora. Harris je pred dnevi napovedal, da bo Irska palestinsko državo priznala do konca meseca. Premier je še poudaril, da ne želi videti prekinitve diplomatskih odnosov z Izraelom kot posledice te zelo kontroverzne poteze. “Kar se zdaj dogaja v Gazi, je nevzdržno in kar bi se lahko zgodilo v Rafi, je brezvestno in se mora ustaviti,” je dejal v nedeljo.

“Irsko stališče je bilo dosledno glede tega vprašanja. Vlada res namerava ta mesec priznati državo Palestino. Očitno upamo, da bomo to storili z nekaterimi drugimi državami,” je dodal. Poleg Irske nameravajo neodvisno državo Palestino kmalu priznati tudi Španija, Slovenija in Malta.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Freepik