Norveška objavila svojo oceno žrtev v ukrajinski vojni

V skoraj letu dni ukrajinske vojne je bilo v vrstah ruske vojske ubitih in ranjenih blizu 180.000 ljudi, na ukrajinski strani pa 100.000 ljudi. Načelnik generalštaba norveških oboroženih sil Eirik Kristoffersen pri svoji oceni ni upošteval 30.000 ubitih ukrajinskih civilistov.

“Ruske izgube so blizu 180.000 mrtvih in ranjenih vojakov,” je v intervjuju za televizijo TV2 dejal načelnik generalštaba norveških oboroženih sil Eirik Kristoffersen. Od kje mu podatki ni pojasnil.

Norveška, ki meji na Rusijo, je članica Nata od njegove ustanovitve leta 1949. “Ukrajinske izgube so verjetno več kot 100.000 mrtvih in ranjenih. Poleg tega ima Ukrajina v tisti strašni vojni okoli 30.000 civilnih žrtev,” je dejal general Kristoffersen.

“Kljub velikim izgubam je Rusija še dolgo sposobna nadaljevati vojno”

Rusija in Ukrajina že mesece nista objavili zanesljivih podatkov o svojih izgubah.

Novembra je načelnik združenega štaba ameriške vojske Mark Milley dejal, da ima ruska vojska več kot 100.000 mrtvih in ranjenih in da je situacija na ukrajinski strani “verjetno” podobna.

Teh številk ni mogoče neodvisno preveriti.

Kljub velikim izgubam je “Rusija sposobna (to vojno) nadaljevati še dolgo časa,” je v nedeljo dejal norveški general. Opozoril je, da ima Moskva zmogljivosti za mobilizacijo in proizvodnjo orožja.

Najbolj zaskrbljujoče je, ali bo Ukrajina uspela obdržati ruske zračne sile izven vojne. Doslej jih je, zahvaljujoč svoji protiletalski obrambi, držala na distanci.

Rusi so v zadnjih mesecih za napade večinoma uporabljali rakete dolgega dosega.

Norveški general je pri tem pozval, naj v Ukrajino čim prej pošljejo bojne tanke, do česar je bila doslej najbolj zadržana Nemčija.

“Če gredo v ofenzivo pozimi, jih potrebujejo čim prej,” je povedal Eirik Kristoffersen.

Kljub nujnim pozivom iz Ukrajine in številnih evropskih držav je Berlin v petek zavrnil pošiljanje svojih tankov leopard v Kijev.

Takšne tanke imajo tudi nekatere druge evropske države, med drugim Norveška, vendar je za njihovo dobavo v Ukrajino načeloma potrebna nemška odobritev.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Zelenski: V Bosporju zaradi ruske blokade čaka več kot sto ladij s hrano

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na konferenci svetovnih kmetijskih ministrov pozval k odpravi trajnih ovir za izvoz hrane iz Ukrajine po morju. Ruska stran je odgovornost za zastoj takoj zavrnila.

“Več kot sto ladij s hrano čaka v vrsti v Bosporju,” je dejal Zelenski… več tukaj.

By A.K.

One thought on “Norveška objavila svojo oceno žrtev v ukrajinski vojni”

Komentar: