Norveška odpira arktično morsko dno za raziskovanje mineralov

ByAna Koren

26. junija, 2024
Norveška [Foto: Pixabay]

Norveška odpira arktično morsko dno za raziskovanje mineralov

Norveška je danes oznanila načrte za raziskovanje mineralov na arktičnem morskem dnu in namerava podeliti licence podjetjem v prvi polovici leta 2025, je sporočilo ministrstvo za energijo. S tem bi lahko postala prva država na svetu, ki se loti komercialnega podvodnega rudarjenja, da bi pridobila minerale, potrebne za proizvodnjo sončnih celic, vetrnih turbin in baterij za električna vozila.

“Svet potrebuje minerale za zeleni prehod, in vlada želi raziskati, ali je mogoče trajnostno pridobivati minerale iz morskega dna v norveškem epikontinentalnem pasu,” je dejal minister za energijo Terje Aasland.

Predhodne uradne ocene kažejo na precejšnje zaloge kovin in mineralov, vključno z bakrom in minerali redkih zemelj, poroča vlada. Januarja je norveški parlament izglasoval odprtje približno 280.000 kvadratnih kilometrov morskega dna za raziskovanje, območje pa se razteza od otoka Jan Mayen do otočja Svalbard.

Današnja ponudba obsega približno 38 odstotkov odobrenih površin, ki so bile izbrane glede na interese v rudarski dejavnosti, je sporočilo ministrstvo za energijo.

Načrti so že sprožili odziv okoljevarstvenikov, ki nameravajo vladne načrte izpodbijati na sodišču. Greenpeace je v sredo opozoril, da je ponujeno območje za raziskave “šokantno veliko” glede na opozorila znanstvenikov o možnem vplivu na občutljive ekosisteme.

Načrtovanim raziskavam nasprotujejo tudi države, kot sta Francija, in Evropski parlament, ki pozivata k globalnemu moratoriju za boljše preučevanje vpliva na organizme v globokem morju. Norveška vlada pa trdi, da bo začetna faza raziskovanja imela minimalen vpliv na organizme ter da bodo podjetja morala pridobiti posebno rudarsko dovoljenje.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pixabay