Nosilka liste Gibanja Svoboda za EU volitve je Joveva

Gibanje Svoboda [Foto: GibanjeSvoboda.si]

Nosilka liste Gibanja Svoboda za EU volitve je Joveva

Včeraj sta se sestala Izvršni odbor in Svet stranke Gibanje Svoboda, kjer je bila glavna tema določitev kandidatov za prihajajoče volitve v Evropski parlament, ki bodo 9. junija v Sloveniji. Stranka, ki je del politične skupine Renew Europe, je sestavila listo visoko cenjenih osebnosti iz različnih področij družbenega delovanja.

Stranka Gibanje Svoboda je poudarila svojo pro-evropsko usmerjenost in napredne, zelene vrednote, pri čemer izpostavlja mladost in zagovarjanje osnovnih vrednot Evropske unije, kot so mir, varstvo človekovih pravic in demokracija. “Evropa mora ostati trdna in enakopravna skupnost držav,” so sporočili iz stranke.

Irena Joveva, ki je nosilka liste, je v svojem mandatu v Evropskem parlamentu znana po svojem zagovarjanju svobode medijev, transparentnosti politike in ohranjanju slovenskega jezika. Joveva je v parlamentu opozorila na pereče globalne izzive z besedami, ki odmevajo: “Noben otrok na tem svetu ne bi smel gledati v nebo in se spraševati, kaj ga čaka – smrt ali večerja.”

Matej Grah je predsednik Gibanja Svoboda Mladi. Izjemno je aktiven pri spodbujanju mladih k političnemu udejstvovanju. Prepričan je, da se evropske regije, tudi njegovo rodno Prekmurje, morajo razvijati enakomerno: »Evropska unija spodbuja aktivno vključevanje mladih v demokratično življenje, kjer lahko izražajo svoja mnenja in oblikujejo prihodnost Evrope.« 

Janja Sluga je poslanka Državnega zbora in predsednica Mandatno-volilne komisije: “Življenja v nezdravem in škodljivem okolju si ne zasluži nihče. Kot poslanka državnega zbora sem naredila prve premike pri sanaciji onesnaženja Celjske kotline. V Evropski uniji se bom borila, da bodo tisti, ki naše okolje onesnažujejo, za to odgovarjali. Ali z drugimi besedami – onesnaževalec naj svojo umazanijo plača sam.”

Jure Leben je okoljevarstvenik, nekdanji minister za okolje in prostor, ki listi Gibanja Svoboda daje močno zeleno noto.  

“Družba, ki omejuje pravice, izgublja in nazaduje”

Tamara Vonta je aktualna poslanka Svobode v Državnem zboru, prihaja s Posavja. Je vodja delegacije Državnega zbora v Parlamentarni skupščini Sveta Evrope. Je zagovornica človekovih pravic in pravic družbenih manjšin. “Družba, ki omejuje pravice, izgublja in nazaduje. Zato (v Svobodi) spoštujmo ženske, spoštujmo tiste, ki se zaljubljajo v osebe istega spola, spoštujemo tiste, ki imajo drugačno barvo polti in tudi tiste, ki verjamejo v drugega boga kot mi. Ker je samo vključujoča in strpna Evropa, pravi odgovor za dobro prihodnost.”

Marjan Šarec je aktualni minister za obrambo, bil je župan, poslanec in predsednik vlade. Politiko pozna do obisti. “Usklajen, hiter in solidaren skupen odziv sil za zaščito in reševanje v Evropski uniji rešuje življenja in zmanjšuje finančno škodo naravnih nesreč. Teh bo zaradi podnebnih sprememb vse več. Zato moramo mehanizme medsebojne pomoči v Evropi razširiti in izboljšati.”  

Maša Kociper je državna sekretarka v Kabinetu predsednika Vlade, odgovorna za odnose z Državnim zborom. Je nekdanja poslanka, predvsem pa pravnica in mediatorka. “Kot mediatorka verjamem v moč dialoga in sodelovanja. Konflikte lahko rešimo le, če drug drugemu prisluhnemo. To moč Evropska unija ima.”

Vojko Volk je državni sekretar za mednarodne zadeve ter nacionalno in mednarodno varnost v Kabinetu predsednika Vlade. Odlikujeta ga široka razgledanost in poznavanje mednarodnega političnega parketa, diplomacije in varnosti. “Svet je postal majhen. Izzivi so postali veliki. Rešujemo jih lahko samo, če smo povezani v veliko skupnost, kot je Evropa.”

Uroš Brežan je poslanec Državnega zbora, bil je minister in župan. Odlikujeta ga poznavanje pridobivanja evropskih sredstev za lokalne projekte ter okoljevarstvene teme. “Vsak kotiček naše države si zasluži priložnost za razvoj. Verjamem, da je kohezijska politika pri delitvi evropskih sredstev lahko še bolj pravična in učinkovita.”    

Portal24; Foto: Gibanje Svoboda