Nov mejnik v zgodovini: Odysseus je pristal na Luni (video)

ByA.K.

23. februarja, 2024 , ,
Odysseus NASA [Foto: Zajem zaslona/NASA]

Nov mejnik v zgodovini: Odysseus je pristal na Luni

V zgodnjih urah petkovega jutra je človeštvo znova zapisalo zgodovino v svoji nenehni želji po raziskovanju vesolja. Šesterokotni robot ‘Odysseus’, ki ga je razvilo podjetje Intuitive Machines iz Houstona v ZDA, je uspešno pristal na kraterju Malapert A na Luni, poroča BBC. Pristanek na Luni predstavlja prvi ameriški pristanek na Luni po več kot pol stoletja, odkar je misija Apollo 17 leta 1972 nazadnje dotaknila lunine površine.

Smo na površju,” je iz kontrolne sobe misije sporočil Tim Crain. Pristanek na Luni ni samo demonstracija tehnične spretnosti in inovativnosti, temveč tudi ključni korak k utiranju poti za komercialna vesoljska plovila. Cilj, ki naj bi do konca desetletja astronavte ponovno pripeljal na Zemljin satelit, je zdaj bližje kot kdaj koli prej.

Pred tem pristankom je bil poskus drugega ameriškega podjetja, ki je želelo doseči podoben uspeh, žal neuspešen. Slednje je povzročilo dvome o zmožnosti zasebnega sektorja, da ponovi uspehe Nase iz preteklosti. Vendar je ‘Odysseus’, ki je bil izstreljen 15. februarja z raketo Falcon 9 podjetja SpaceX, razblinil te dvome in postavil novo merilo za prihodnje misije.

Scott Pace, direktor Inštituta za vesoljsko politiko na univerzi George Washington, je poudaril pomembnost te dosežke, ki ne označuje le ponovne afirmacije ameriške predanosti lunarni raziskavi po desetletjih tišine, ampak tudi potrebo vsake generacije, da se znova nauči in prilagodi izzivom vesoljskega raziskovanja. “Vsaka generacija se ga mora naučiti na novo,” je dejal Pace, kar odseva razumevanje, da kljub tehnološkemu napredku, izkušnje in praktično znanje ostajajo neprecenljivi.

Stalna baza na Luni

NASA, ki je projektu ‘Odysseus’ namenila 118 milijonov dolarjev za prevoz nove strojne opreme na Luno, si prizadeva za dolgoročno prisotnost na lunini površini. Omenjeno v okviru svojega programa Artemis, ki si prizadeva vzpostaviti stalno bazo na Luni, vključuje izkoriščanje lunarnih virov, kot je led za pitno vodo in raketno gorivo. Baza pa ne bi služila le kot ključna postaja za bodoče misije na Mars, ampak bi tudi utrla pot za razvoj lunarnega gospodarstva.

‘Odysseus’ ni le dokaz o človekovi vztrajnosti in inovativnosti, temveč tudi o potencialu za novo dobo v vesoljskih raziskavah, kjer zasebni sektor igra ključno vlogo. Z instrumenti za preučevanje sprememb na lunini površini in analizo oblakov, nabitih s prašnimi delci, misija odpira nova vrata za razumevanje in izkoriščanje lunarnega okolja.

Zgodovina je že pokazala, da je pristanek na Luni še vedno zahteven podvig, s približno polovico od več kot 50 dosedanjih poskusov, ki so bili neuspešni. A z uspehom ‘Odysseus’, se ZDA pridružujejo ozkemu krogu vesoljskih agencij, ki so dosegli ta izjemen dosežek, in sicer Sovjetske zveze, Kitajske, Indije in Japonske, znova potrjujejo svoje vodilno mesto v vesoljskih raziskavah in odpirajo novo poglavje v človeški odisejadi po zvezdah.

[Vir: BBC]; Portal24