Nov odgovorni urednik razvedrilnega programa TVS je Mario Galunič

ByMiha Kovač

15. marca, 2024
Mario Galunič [Foto: Zajem zaslona/Odkrito/YT]

Nov odgovorni urednik razvedrilnega programa TVS je Mario Galunič

Svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je na nedavni seji sprejel ključne spremembe v statutu javnega zavoda, ki prinašajo opazne novosti v delovanju televizijskega programa. Med najodmevnejšimi spremembami je ukinitve informativnega programa na drugem programu Televizije Slovenija (TVS), kar je del prilagoditev, ki jih zahteva nedavna novela zakona o RTVS. Svetniki so na seji izkazali podporo tudi imenovanju Maria Galuniča za odgovornega urednika razvedrilnega programa TVS, kar kaže na pomembne kadrovske prerazporeditve znotraj javnega zavoda.

Razprava o spremembah statuta, ki je potekala na izredni seji, se je osredotočila na potrebo po pravni razjasnitvi določil, zlasti glede 42. člena, ki ureja postopek glasovanja v upravi. Pojasnila odvetnice iz odvetniške družbe Čeferin so razblinila dvome o možnih interpretacijah člena, čeprav so se pojavili pomisleki glede njegove zakonitosti. Člen med drugim določa, da se v primeru odsotnosti člana uprave ali njegovega vzdržanja, to šteje kot glas proti, kar je vzbudilo kritike člana sindikata delavcev radiodifuzije, Rajka Geriča.

V luči kadrovskih odločitev je bila posebna pozornost namenjena procesu imenovanja odgovornega urednika razvedrilnega programa TVS. Maria Galuniča je predlagala direktorica TVS Ksenija Horvat, a je bilo za njegovo imenovanje potrebno soglasje sveta zavoda, saj programski delavci niso enotno podprli tega predloga. Večina glasov v uredništvu je bila namreč namenjena drugemu kandidatu, kar poudarja dinamiko odločanja znotraj javnega zavoda.

O celoviti prenovi statuta RTVS, ki bo še dodatno oblikovala prihodnje delovanje javne radiotelevizije, bo svet predvidoma odločal v zadnjem četrtletju letošnjega leta.

Ambiciozni Galunič

Na seji sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) so člani z 13 glasovi za in dvema proti podprli imenovanje Maria Galuniča za odgovornega urednika razvedrilnega programa Televizije Slovenija (TVS). Kljub predhodnemu predlogu uredništva za imenovanje Kregarja, ki na koncu ni prejel potrebnega soglasja sveta, je Galuničeva kandidatura prevladala. Direktorica TVS, Horvat, je v obrazložitvi izpostavila Galuničevo vizijo in program dela kot ključna razloga za njegovo imenovanje. Pri slednjem so poudarili njegovo profesionalnost in poznavanje televizijskega razvedrila.

Galunič je svojo kandidaturo utemeljil z željo po uvedbi sprememb in novih oddaj, ki bi razvedrilni program naredile opaznejši. Izrazil je ambicijo po dodajanju vsaj dveh novih oddaj letno in po večjem številu razvedrilnih vsebin v prime time terminu. Po drugi strani je Kregar, podprt s strani uredništva in predstavljen s strani predsednice Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS, Heleno Milinkovič, izpostavil svojo predanost k spodbujanju slovenske glasbe in snemanju koncertov.

Svetniki so svojo odločitev za Galuniča utemeljili z njegovim prepričljivim nastopom in vizijo za razvedrilni program, čeprav je bila razprava obeh kandidatov temeljita, z mnogimi zastavljenimi vprašanji in pojasnili. Galunič, ki je razvedrilni program TVS že vodil med letoma 2014 in 2018, se vrača na mesto odgovornega urednika po odstopu Vanje Vardjana, ki je odstopil zaradi kontroverz povezanih z izborom slovenske skladbe za pesem Evrovizije.

Poleg tega je svet RTVS obravnaval tudi spremembe v politiki zakupa oglasnega prostora za Radio Slovenija, vendar so se odločili to točko obravnavati za zaprtimi vrati, kar kaže na pomembnost razprav o upravljanju in politikah javnega zavoda.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Zajem zaslona/Odkrito/YT