Nov velik paket vojaške pomoči ZDA za Ukrajino, a brez tankov Abrams

ZDA so v četrtek napovedale nov paket vojaške pomoči za Ukrajino v vrednosti 2,5 milijarde dolarjev. Paket pomoči vključuje več sto oklepnih vozil različnih vrst, ne pa tudi težkih tankov Abrams.

V paketu je kup oklepnih vozil, ni pa tankov Abrams

V novi tranši pomoči bo 59 oklepnih vozil Bradley, poleg 50 lahkih oklepnih vozil tega tipa, in 90 oklepnih transporterjev Stryker. Našteto bo Ukrajini dalo dve oklepni brigadi, je uzjavil Pentagon.

Poleg tega bo ameriška vojska Ukrajini dostavila 53 protiminsko odpornih oklepnih vozil (MRAP) in 350 transporterjev M998, slavnih humveejev.

Pa vendar, nova pošiljka ne vključuje težkih tankov, kot je Abrams. ZDA jih namreč še niso pripravljene poslati v Kijev. Odločitev utemeljujejo z razlago, da bi bilo njihovo vzdrževanje za Ukrajino težavno, zahtevalo bi tudi veliko logistične podpore.

Washington bo ukrajinskim silam poslal rezervne rakete za že dostavljena protiletalska sistema NASAMS in HIMARS, 8 protiletalskih sistemov kratkega dosega Avenger in na tisoče kosov različnega streliva.

Po tem novem paketu je skupna vrednost ameriške vojaške pomoči Ukrajini od začetka ruske invazije 24. februarja narasla na 26,7 milijarde dolarjev.

Zelenski je Nemčijo kritiziral zaradi tankov Abrams

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je glede na poročanje medijev, da Berlin ne bo poslal svojih težkih tankov, dokler ZDA ne pošljejo tankov Abrams, je kritiziral zamudo Berlina.

V petek v ameriškem letalskem oporišču Ramstein v Nemčiji poteka srečanje obrambnih ministrov glavnih držav, ki Ukrajini vojaško pomagajo pri obrambi pred rusko invazijo, in ZDA, ki jih bo zastopal minister Lloyd Austin.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Generalmajor Miha Škerbinc na družabnem omrežju Facebook povzel dogajanje v NATO in Ukrajini ter kakšne so predpostavke o varnosti v Evropi.

Zapis, objavljen na družbenem omrežju Facebook objavljamo v celoti, spodaj je tudi video, na katerega se zapis nanaša:

“Morda Facebook ni najprimernejši za tako dolgo pisanje – pa vendar. “Dobro je, ker je enostavno” je komentar generala Cavolija o procesu pridruževanja Švedske zavezništvu… več tukaj.

By A.K.

Komentar: