Nov predlog zakona o zdravniški službi v času stavke določa minimalne obveznosti in globe za neupoštevanje

Velentina Prevolnik Rupel [Foto: Žan Kolman KPV]

Nov predlog zakona o zdravniški službi v času stavke določa minimalne obveznosti in globe za neupoštevanje

Vlada Republike Slovenije je sprejela predlog zakona, ki v času stavk zdravnikov določa minimalno potrebno izvajanje delovnega procesa. Novela zakona, ki sledi nedavno sprejetemu vladnemu odloku o opravljanju zdravniške službe med stavko, uvaja tudi kazenske sankcije za zdravnike, pravne osebe ter vodilne v zdravstvenih ustanovah, ki se novih pravil ne bi držali.

Ministrica za zdravje, Valentina Prevolnik Rupel, je po seji vlade izpostavila, da je cilj predloga zakona zagotoviti, da med stavko zdravnikov ne bi prišlo do resne zdravstvene škode ali ogrožanja socialne varnosti državljanov. Izrazila je razumevanje, da je stavka pravica, vendar poudarila, da ne sme prevladati nad ostalimi ustavno zagotovljenimi pravicami ljudi.

V zakonu so določene globe na več ravneh, vključno z zdravniki, zdravstvenimi zavodi in njihovimi vodstvenimi kadri, pri čemer bo nadzor izvajal zdravstveni inšpektorat. To predstavlja spremembo v primerjavi z odlokom, ki je bil pod nadzorom inšpektorata za delo.

Zakon vnaša tudi določila o zagotavljanju zdravstvenih storitev za ranljive skupine tudi med stavko, s čimer širi obseg storitev, ki jih morajo zdravniki opravljati. To je ena izmed “bistvenih sprememb” v primerjavi z odlokom, sprejetim konec februarja.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije, Fides, je v odziv na februarski odlok na ustavno sodišče podal zahtevo za presojo njegove ustavnosti, trdijo, da odlok nezakonito posega v pravico do stavke. Vlada je na to pobudo odgovorila, da ne vidi utemeljenih razlogov za njeno podporo, in predlaga ustavnemu sodišču, da sindikalni predlog zavrne.

Ministrica Prevolnik Rupel je poudarila, da novela zakona ne bo vplivala na tekoče postopke na ustavnem sodišču, kljub temu pa vlada želi s predlogom zakona pod nujnim postopkom zagotoviti hitro rešitev za ureditev razmer v času zdravniških stavk.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Žan Kolman KPV